Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubili se u šetnji

HGSS helikopterom izvukao osam francuskih turista s Mosora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski hodočasnici jučer su se izgubili na Mosoru, a HGSS-ovci su ih danas helikopterom spasili.

Grupa od osam francuskih turista hodočasnika nestala je na Mosoru tijekom jučerašnjeg dana. Oni su se jučer u jutarnjim satima uputili iz Žrnovnice, te su preko Mosora trebali doći do Dugopolja, a zatim nastaviti put do Sinja, izvijestio je HGSS.

Pročitajte i ovo Nalazište Pred sezonu Antičko otkriće u Stobreču: Pred arheološkim iskapanjima izranja 3000 godina stara povijest Akcija spašavanja Teške ozljede VIDEO "Nažalost, nismo pobijedili na Eurosongu, ali jesmo - na stijeni": HGSS-ovci na Bijelim stijenama u zahtjevnoj intervenciji

Imali su sa sobom mobitel, no očito su se kretali područjem u kojem nem signala jer se sa njima nije mogla uspostaviti nikakva komunikacija. Radi se o vrlo negostoljubivom kraškom području, te su međuvremenu i zalutali. Jučer u kasnim noćnim satima HGSS je pokrenuo potragu, no kako nije bilo poziva za pomoć, očekivalo se da će se turisti sam spustiti do nekog od naseljenih mjesta u podnožju Mosora.

U jutarnjim satima danas, nastavljena je potraga i obilazak svih silaznih destinacija kako bi se ušlo u trag nestalim hodočasnicima. Potragu je ometala činjenica da je čak tri grupe Francuza istovremeno tog dana preko Mosora krenulo na pješačenje, pa su brojni očevici davali kontradiktorne informacije o njihovom kretanju. Zbog toga se nije znalo u kom pravcu su se nestali francuski hodočasnici uputili što je širilo zonu potrage na praktično cijeli Mosor, rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Budući da potraga tijekom jutra nije dala rezultata, danas u popodnevnim satima, pokrenuto je traganje iz zraka. Ekipa letača spašavatelja HGSS-a je helikopterom HRZ-a krenula u potragu te su nakon dužeg pretraživanja, nestali turisti konačno locirani na sjevernoj padini Mosora u predjelu Jabukovac. Neoprezni turisti helikopterom su izvučeni s negostoljubivog terena.

Oni su dvoje po dvoje uz pratnju letača spašavatelja prebacivani na fiksnom užetu ispod helikoptera u dolinu u predjelu Punde kraj Dugopolja. Oni su neozlijeđeni i što je najvažnije izvučeni su iz kamenjara tako da su izbjegli su još jedan dan po jarkom suncu. Što se zapravo dogodilo pokazat će se kada se i posljednji hodočasnik spusti na sigurno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene