Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranci će posluživati strance

HGK: Nedostatak radne snage treba riješiti slovenskim modelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema nedavno objavljenim podacima, turizmu nedostaje oko 2700 radnika unatoč tome što su 171.044 osobe nezaposlene, što je još jedno upozorenje za pronalaženje rješenja gorućeg problema nedostatka radne snage.

Predsjednik HGK, Luka Burilović izjavio je kako je za rješenje tog problema HGK predložio uvođenje fleksibilnijeg modela određivanja kvota za zapošljavanje stranaca koji bi omogućio poslodavcima odobravanje zapošljavanja stranaca „po potrebi“.

Pročitajte i ovo Turista sve više, sezonskih radnika sve manje - 5 Gosti dolaze, sezonci odlaze Umjesto kuhače - bauštela: Ugostiteljima već sada nedostaje 10 tisuća radnika. Mnogi su kuhari i konobari svoje poslove zamijenili građevinom ili čak - kamenolomom Slika nije dostupna HGK donosi Vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima: Kako izvoziti vlastiti proizvod i postati konkurentniji na tržištu

Po uzoru na takozvani 'Slovenski model', to znači da bi se zapošljavanje stranog radnika odobrilo u situaciji kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage.

Burilović je osim toga naglasio kako je turizam naša najvažnija gospodarska grana koja čini gotovo petinu ukupnog hrvatskog BDP-a i u kojoj je zaposleno 6 – 7 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Posljednjih godina zabilježen je porast turističkih noćenja i prihoda od turizma.

Smatra se da je na povećanje noćenja i turističkog prihoda djelomično utjecala i povoljnija gospodarska situacija u EU, koja je najznačajnije tržište za Hrvatsku pošto od ukupnih noćenja stranih turista, turisti s tržišta EU ostvaruju gotovo 90 posto noćenja.

HGK se zalaže za još nekoliko kratkoročnih prijedloga i mjera kao što su zakonsko omogućavanje rada maloljetnika i nakon 20 sati te rad umirovljenika bez gubitka prava na mirovinu.

Zajedno s HUP-om i UPUHH-om, HGK je upozoravao da samo povećanje kvota neće biti rješenje problema radne snage u turizmu jer se prema aktualnoj Odluci za djelatnost turizma i ugostiteljstva na radnim mjestima konobar, kuhar i spremačica, koja su najdeficitarnija, svejedno neće moći zapošljavati stranci državljani.

„Za daljnji razvoj turizma i hrvatskoga gospodarstva potrebno je liberalizirati sustav za zapošljavanje stranaca koji će biti prilagođen potrebama tržišta umjesto dosadašnjeg sustava u kojem se jednom godišnje procjenjuju potrebe za stranom radnom snagom,“ poručuju iz HGK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene