Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno

HEP: Struja će POJEFTINITI, evo koliko!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HEP-u su objavili da će smanjiti cijenu struje za 10,7 posto, što je realno 6 do 7 posto jeftinija struja. Eektrična energija pojeftinit će od 1. listopada.

HEP  je tako ostao pri onome što je najavio početkom srpnja. Kućanstva će se početkom listopada imati u konačnici 6 do 7 posto nižu cijenu struje. 'Račun koji je bio sto kuna, bit će sada 93 ili 94 kune', rekao je predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Ilustracija od 9 do 13 sati Bez struje u petak u Zagrebu gotovo 90 ulica, pogledajte je li među njima i vaša

Naime, HEP je 8. srpnja podnio HERA-i zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto.

'Uprava HEP-a je donijela odluku o smanjenju cijene električne energije od 10,7 posto. Cijena stupa na snagu od 1.10. i odnosi se automatski na sve naše potrošače, odnosno 2.150.000 kućanstava', rekao je Tomislav Šerić.

HEP je najavio kako će za svojih 2.150.000 korisnika imati još neke pogodnosti, ali detalje nisu objavili.

>> KONAČNO JEFTINIJA STRUJA

Prosječna cijena za radnu energiju kućanstvima će od 1. listopada biti smanjena za 10,7 posto. Iznosi naknade za korištenje mreže i za opskrbu ostaju isti, pa će u konačnici ukupna cijena električne energije za kućanstva biti manja za 6 do 7 posto, ovisno o tarifnom modelu.

'To je preduvjet i za druge korake i akcije - očekujte nove pogodnosti s kojima ćemo izići vrlo skoro', kazao je Šerić na konferenciji za novinare u HEP-u, ne želeći pritom iznositi detalje o čemu se točno radi. Zbog sniženja cijena u HEP-u do kraja ove godine očekuju oko 78 milijuna kuna manji prihod.

No, to neće biti problem s obzirom na povoljnu hidrologiju i proizvodnju iz hidroelektrana zbog čega je smanjen i uvoz struje, objašnjava Šerić dodajući kako bi stoga na smanjenje cijena išli bez obzira na konkurenciju.

Uz čestitku HEP-u, koji je odluku o sniženju cijena donio odmah nakon odluke HERA-e, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekuje da HEP s novim pogodnostima iziđe za nekoliko tjedana, mjesec, kako bi pokazao da može biti bolji od konkurencije.

Smatra i kako je postupak možda mogao biti brži, jer je HEP zahtjev HERA-i podnio početkom srpnja. 'Moj zadatak je da uklonimo birokratske barijere, da se ne čeka nekoliko mjeseci sniženje cijena', kazao je Vrdoljak dodajući kako se sada zna procedura.

'Nema razloga da HEP bude inferioran u tržišnoj utakmici. HEP mora biti bolji, brži, efikasniji i građanima povoljniji nego konkurencija, koja je dobrodošla', kazao je Vrdoljak. Napominje i kako HEP, sa svojih oko 13 tisuća zaposlenih, ima puno veće društvene, energetske obveze, nego trgovci električnom energijom koji imaju desetak zaposlenih.

Po podacima koje je iznio Šerić, s početkom rujna 7.600 kućanstava strujom su opskrbljivali drugi opskrbljivači. Na upit kako će HEP odgovoriti konkurenciji, slovenomskom GEN-I-ju i njemačkoj RWE Energiji koji su najavili da će na HEP-ovo sniženje odgovoriti daljnjim sniženjem svojih cijena, Šerić je ponovio kako će HEP izići s daljnjim pogodnostima.

Mi se konkurencije ne bojimo, imamo prednosti svog proizvodnog portfelja, možemo uvijek biti konkurentniji s cijenama, kazao je. Iz HEP-a su najavili da će potrošače informirati o očitanju brojila kako bi se nove cijene primijenile na stvarnu potrošnju, a na svojim su mrežnim stranicama objavili i iznose tarifnih stavki koje će se za kućanstva primjenjivati od 1. listopada.

Riječ je o cijenama u koje su uključeni i dio za energiju i za mrežarinu, što kućanstva kod HEP-a plaćaju na jednom računu (kod drugih opskrbljivača za sada dobivaju dva računa - novom opskrbljivaču plaćaju za energiju, a za mrežarinu račun plaćaju HEP-u).

Tako će građani s jednotarifnim brojilima (tzv. plavi model) HEP-u od početka listopada za energiju i za mrežarinu plaćati ukupno 78 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, odnosno 98 lipa s PDV-om (do sada 84 lipe, odnosno 1,05 kuna po kWh).

Kod dvotarifnih brojila (tzv. bijeli model) cijena će u višoj tarifi biti 85 lipa po kWh bez, ili 1,06 kuna s PDV-om (do sada 91 lipa, odnosno 1,14 kuna po kWh), a u nižoj tarifi 42 lipe po kWh bez PDV-a, odnosno 53 lipe s PDV-om (do sada 45, odnosno 56 lipa po kWh).

Podsjetimo, Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije jučer je donijelo Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge, nakon čega se očekuje da će Hrvatska elektroprivreda sniziti cijene struje za kućanstva za 6 do 7 posto. (J.R. / I.D. / Hina)

Nove cijene struje za potrošače HEP-a, možete provjeriti na stanicama Hrvatske elektroprivrede.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene