Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proziva ih Greenpeace

HEP: Plomin C je ekonomski i okolišno čist posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska elektroprivreda (HEP) odbacila je danas kao neutemeljene prozivke predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za termoelektranu Plomin C naći niz štetnih ustupaka te poručila da taj projekt "nije prljav posao, nego pošten, okolišno prihvatljiv i ekonomski opravdan posao za HEP, potrošače, lokalnu zajednicu, hrvatsko gospodarstvo i proračun".

"Na neutemeljene najave predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za TE Plomin C naći niz štetnih ustupaka, poručujemo da će HEP sklopiti ugovor koji će biti u interesu kako HEP-a, tako i hrvatskih građana", poručuje HEP u priopćenju nakon što su aktivisti Greenpeacea danas postavili 30-metarski transparent s porukom "Ugljen je prljav posao" u Plominskom zaljevu gdje se planira izgradnja termoelektrane Plomin C.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što vi kažete na izgradnju? VIDEO - VELIKA AKCIJA GREENPEACEA: 'Plomin C je prljav posao!' Slika nije dostupna Internet istraživanje Protiv izgradnje Plomina C 64 posto građana

U priopćenju se navodi da bi krajem rujna trebala biti završena evaluacija ponuda triju ponuditelja koja predviđa analizu tehničkih i financijskih elemenata ponude, a bit će zaključena nominiranjem preferentnog ponuditelja početkom listopada 2014.

VIDEO - VELIKA AKCIJA GREENPEACEA: 'Plomin C je prljav posao!'

"Kako bismo osigurali što kvalitetniji pregovarački postupak, osigurali svim ponuditeljima standard povjerljivosti uobičajen za ovakve postupke, te jamčili jednakost pregovaračkih interesa svim ponuditeljima, ali i HEP-u, u ovom razdoblju ne možemo iznositi detalje o ponuditeljima, ponudama ili pregovaračkom postupku. Možemo zato još jednom potvrditi da su zaprimljene ponude obvezujuće u tehničkom dijelu koji jamči stupanj djelovanja elektrane te provedbu mjera i traženih standarda minimiziranja utjecaja na okoliš", ističe HEP.

Izražava pritom žaljenje "što Greenpeace stalno, bez znanstvenog i tehničko-tehnološkog uporišta antagonizira TE Plomin C s vjetroelektranama i fotonaponskim elektranama". Ističe da ti izvori energije nisu usporedivi jer, kako se navodi, "vjetroelektrane i sunčane elektrane rade samo dok ima vjetra ili sunca, a bazna elektrana kakva je Plomin C, sposobna je kontinuirano proizvoditi električnu energiju".

"Dakle, Plomin C i obnovljivi izvori nisu suprotstavljeni, nego kompatibilni izvori električne energije", navodi HEP.

Napominje i da "ne opstruira, nego razvija projekte elektrana koje koriste sve raspoložive obnovljive izvore energije, pa tako i sunce za čije se korištenje zalaže Greenpeace" te navodi da od ove godine u pogonu ima "devet sunčanih elektrana instaliranih na svojim zgradama".

"'Želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje', kaže u priopćenju predstavnik Greenpeacea. Bilo bi pošteno da je pritom hrvatskoj javnosti iznio podatke kako Hrvatska zaista stoji s korištenjem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. Prema službenim podacima EU-a (Eurostat), Hrvatska se u 2012. godini nalazila na šestom mjestu među državama EU po udjelu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje. Nadalje, udjel obnovljivih izvora, odnosno hidroelektrana u proizvodnji HEP-a u 2013. godini iznosio je čak 75 posto", navodi, uz ostalo, HEP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene