Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunjena zakonska obveza

HEP i Ina potpisali ugovor o nabavi plina za kućanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska elektroprivreda (HEP) u četvrtak je s Inom potpisala ugovor o nabavi plina za kućanstva, priopćeno je iz HEP-a, u kojem to ocjenjuju "odgovornim potezom Uprave u interesu HEP-a, potrošača i opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom kućanstava te stabilnosti plinskog tržišta".

"Na temelju najpovoljnije ponude u postupku natječaja nabave plina za kućanstva te dodatno snižene cijene plina u više krugova pregovora s najpovoljnijim ponuditeljem Inom, Uprava HEP-a donijela je 7. ožujka odluku o potpisivanju ugovora o nabavi plina s Inom. Nakon usklađenja tehničkih detalja ugovora i provedenih svih potrebnih procedura sukladno zakonskim propisima, Ugovor je potpisan danas, 30. ožujka, u predviđenom roku kao što smo ranije najavili", navodi se u priopćenju HEP-a.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Analiza Hrvoja Krešića Ministar Filipović i čelnik HEP-a nisu ništa znali, ostali prebacuju lopticu: " Najvažnije od svega će biti - čuti kome se prodavao jeftin plin" Ministar gospodarstva Davor Filipović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 PLINSKA AFERA Filipović priznao da je dobio obavijest šefa HEP-a: "Dobili smo dopis, ali..."

HEP je time, kako ističu, ispunio zakonsku obvezu iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina, koji ga obvezuje da obavlja reguliranu djelatnost opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina.

Prema priopćenju HEP-a, bitni parametri koji će utjecati na rezultat poslovanja s plinom HEP grupe bit će "kretanje nabavne cijene plina na tržištu i veleprodajne cijene plina (cijene za opskrbljivače), kretanje tečaja valuta, dinamika isporuke i količine plina u odnosu na klimatske uvjete te zavisni troškovi".

HEP će, najavljuju iz kompanije, "dodatno koristiti sinergijske efekte plinskog portfelja HEP grupe u svrhu postizanja što nižih troškova i konačnog cilja - pozitivnog rezultata u poslovanju s plinom, a što će biti poznato tek na kraju ogrjevne sezone 2017./2018."

U priopćenju se također ističe kako potpisom ugovora "Uprava HEP-a izbjegava izvjesnu znatnu štetu zbog već nastalih troškova u vezi s obavljanjem djelatnosti opskrbljivača na veleprodajnom tržištu za sljedeću sezonu, temeljem preuzetih troškova sukladno zakonskim obvezama, kao što su zakup skladišnih kapaciteta, zakup transportnih kapaciteta i drugi zavisni troškovi".

"U tom smislu potpisivanje Ugovora je odgovoran potez Uprave u interesu HEP-a, potrošača i opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom kućanstava te stabilnosti plinskog tržišta", zaključuje se u priopćenju HEP-a.

Iz te kompanije ne iznose nikakve detalje o samom ugovoru, dok su iz Ine ranije objavili kako je riječ o količinama od 500 milijuna prostornih metara, ali ni iz HEP-a niti iz Ine nisu izlazili s pojedinostima o cijeni.

Naime, Vlada je krajem veljače utvrdila da je HEP kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan od 1. travnja ove godine prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsatu (odnosno 0,1809 kn/kWh).

O cijeni, pak, po kojoj će HEP nabavljati plin od Ine ovisi i hoće li i koliko ta kompanija gubiti na razlici u cijeni po kojoj nabavlja i po kojoj je obvezna prodavati plin opskrbljivačima koji opskrbljuju kućanstava.

Neki su mediji u protekla gotovo dva mjeseca špekulirali kako bi zbog cijene koja je dogovorena s Inom HEP u idućoj ogrjevnoj sezoni mogao imati gubitke od oko sto milijuna kuna te da zbog toga čelništvo kompanije ne želi potpisati ugovor koji donosi gubitak jer je to Zakonom o trgovačkim društvima potencijalno kazneno djelo.

Tako su prije desetak dana neki mediji objavili da Nadzorni odbor HEP-a, kojemu je na čelu Nikola Bruketa, ne dozvoljava Upravi potpisati ugovor s Inom, jer bi taj ugovor "mogao nanijeti gubitke HEP-u" te da traži da odobrenje Upravi za potpisivanje ugovora da Skupština HEP-a, čiji je jedini član ministar financija Zdravko Marić.

Iz Vlade su, pak, neprestano poručivali kako će se sva pitanja oko ugovora Ine i HEP-a riješiti u zakonskom okviru.

Tako je i ministar Zdravko Marić sredinom prošlog tjedna poručio kako će se do 1. travnja razriješiti problematika vezana oko potpisivanja ugovora o isporuci plina između Ine i HEP-a te poručio kako nema nikakvih prisila, kao je sve u "u okviru i propisa i akata". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene