Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke kritike HDZ-a

'Nitko nema pravo zemlju voditi u propast, tražit ćemo glasovanje o povjerenju Vladi!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici HDZ-a žestoko su se obrušili na danas prezentirane Vladine reformske smjernice. Najavili su glasovanje o povjerenju Vladi koju optužuju da državu vode u propast.

O reformskom paketu koji je danas predstavila Vlada na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru govorili su predstavnici HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković skupio 76 potpisa Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili smatraju li da je Domovinski pokret od HDZ-a dobio previše, premalo ili dovoljno: Pogledajte rezultate glasanja Predstavljanje kandidata HDZ-a za EU izbore EU Izbori 2024 Plenković na predstavljanju EU kandidata otkrio podatak koji se dugo čekao: "Danas je dan..."

Saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić je kazala da su propušteni su i probijeni svi rokovi za smjernice, 'a ono što smo vidjeli u smjernicama sadržajem zabrinjava i ne može opravdati probijanje rokova'. Ustvrdila je da Vladine smjernice ugrožavaju financijsku stabilnost zemlje.

>> Pogledajte sve reformske mjere koje Vlada namjerava provesti

'Vlada je digla ruke nakon loma proračuna, nakon velike razlike između planiranih i ostvarenih prihoda. Digla je ruke, ne zna i nema predodžbu kako spriječiti financijski rasap države', dodala je Dalić upozoravajući da 'ovakav smjer fiskalne politike ne odgovara stvarnosti i gospodarskom trenutku Hrvatske i zahtijeva da Vlada sama razmisli o svojoj sposobnosti o načinu vođenja zemlje'.

'Ovo je rezultat ekonomske politike bazirane na poreznoj presiji', rekla je još Martina Dalić. 'Upozoravali smo da takva politika neće stabilizirati proračun. Dodatno zabrinjava što u smjernicama nema naznake kako će se zatvoriti ova godina a u ovoj godini prijeti nesrazmjer prihoda i rashoda i ne zna se hoće li se moći isplatiti plaće i mirovine u prosincu', dodala je.

Milošević: Tražit ćemo glasovanje o povjerenju Vladi

Nekadašnji potpredsjednik HDZ-ove Vlade zadužen za investicije Domagoj Ivan Milošević pridružio se u kritikama Vladinih smjernica.

'HDZ će sigurno podnijeti interpelaciju o radu Vlade. Tražit ćemo glasovanje o povjerenju Vladi. Nitko nema pravo zemlju i građane voditi u propast', rekao je.

Popijač: Vladina se ekonomska politika svodi na poreznu presiju, agresiju i teror

Uz Dalić i Miloševića, na HDZ-ovoj je pressici bio i nekadašnji ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji je za Vladinu ekonomsku politiku rekao da se svodi na 'poreznu presiju, agresiju i teror' te na gušenje poduzetničkih sloboda.

'Poruka je 'zaobilazite Hrvatsku u širokom luku' jer ovo što je danas prezentirano je daleko od svih obećanja i ministra financija i predsjednika Vlade', ustvrdio je Popijač.

Martina Dalić je kazala i da su kamate koje se planiraju u 2014. godini zapravo posljedica dugova koje je kreirao aktualni ministar financija Slavko Linić.

Ako Linić misli da su troškovi za EU dugovi, onda mu se ispričavam što smo uveli Hrvatsku u EU

Govoreći o troškovima članstva u Europskoj uniji, koje je u kontekstu manjka novca u proračunu spomenuo Linić, Dalić je kazala da ako misli da su to dugovi, 'onda se ja ispričavam u ime svih koji smo uveli Hrvatsku u EU jer sada država ima troškove'.

'Ako to sadašnja Vlada nije znala, ako nije znala upravljati proračunom, to je njihov problem. HDZ-ova Vlada svojim mjerama, aktivnostima i radnjama nije napravila to da u osam mjeseci ministar ima manje prihode. To je rezultat ekonomske politike ove Vlade. Predstavnici bivše Vlade na temelju iskustva uvijek su skretali pozornost da treba provoditi reforme', kazala je Dalić.

Ako ministar Linić misli na rokove dospijeća obveza u zdravstvu, onda je svakome u ovoj zemlji bilo poznato da su rokovi dugački, ali je to tako dogovoreno', rekla je još Martina Dalić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene