448392
448392
448392
448392
448392

HDZ želi u dvije godine broj neriješenih sudskih predmeta smanjiti ispod 350.000

  • , 30.08.2016., 13:43
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) planira u prve dvije godine mandata broj neriješenih sudskih predmeta sa 490.000 smanjiti ispod 350.000, rekao je u utorak predsjednik HDZ-ova Odbora za pravosuđe Dražen Bošnjaković na predstavljanju HDZ-ova programa za pravosuđe.

 
 
 
 
HDZ-ov izborni program za pravosuđe (Video: Vijesti Nove TV)
HDZ-ov izborni program za pravosuđe (Video: Vijesti Nove TV)

HDZ, rekao je Bošnjaković, želi modernije, brže i učinkovitije pravosuđe i smatra da za to ima puno prostora.

Teret predmeta nije jedako raspoređen

Hrvatsko pravosuđe još je opterećeno velikim brojem neriješenih predmeta, u sustavu je gotovo 2000 sudaca, ali teret predmeta nije jedako raspoređen. Stoga će posebnu pozornost posvetiti preraspodjeli tih predmeta unutar postojećeg korpusa, najavio je Bošnjaković.

Upitan u kojem bi roku HDZ riješio trenutno više od 490.000 neriješenih predmeta, s obzirom da SDP kaže kako će u četiri godine broj predmeta smanjiti ispod 350.000, Bošnjaković je rekao kako to treba ići brže te da oni moraju to te brojke doći barem u dvije godine.

Prekršajni sudovi koji godinama imaju smanjen priljev predmeta su, po Bošnjakovićevu mišljenju, bazen iz kojeg bi suce trebalo raspodjelom i edukacijom postaviti na druge sudove.

Sudove treba modernizirati, a pristup e-spisu treba otvoriti odvjetnicima i javnim bilježnicima kako bi se stvari rješavale putem interneta, bez potrebe za puno paprira.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

U HDZ-ovu fokusu bit će trgovački sudovi jer su važni za rad gospodarstvenika, a na njima je blokirano 30-ak i više milijardi kuna budući da se sporovi vode sporo.

Za investicije su važne i uređene zemljišne knjige, rekao je Bošnjaković najavivši da HDZ želi institucionalno spojiti katastar i zemljišne knjige, koji sada rade svaki na svojoj strani.

HDZ želi nastaviti borbu protiv korupcije pa planira u okviru kaznenog prava osnovati visoki kazneni sud čime bi se, smatraju, došlo rasterećenja i bolje sudske prakse.

Bošnjaković je najavio i brze izmjene Ovršnog zakona, kako bi olakšali položaj 320.000 blokiranih.

Nagrađivanje iz privatnog sektora uvesti u javni sektor

Član HDZ-ova Odbora za pravosuđe odvjetnik Damir Mikuljan rekao je da ih čeka puno posla zbog čega svaki bolji i savjesniji rad treba nagrađivati, što znači da princip nagrađivanja iz privatnog sektora treba uvesti i u javni sektor.

Mikuljan je rekao da će posvetiti pozornost izmjenama zakonodavstva koji se tiču imenovanja sudaca kako bi se odstranila mogućnost utjecaja politike i osigurala brža imenovanja.

Zamoljen za komentar srpskih optužnica protiv hrvatskih branitelja, Bošnjaković je rekao da Srbija u zadnje vrijeme stalno pokušava biti arbitar na ovim prostorima , za što nema legitimitet.

"Znamo što se na ovim prostorima događalo, znamo da ni jedan hrvatski vojnik nije bio na teritoriju Srbije, da mi nismo granatirali ni rušili njihove gradove nego je bilo obrnuto", rekao je Bošnjaković dodavši da će Srbija u tom duhu morati promijeniti ponašanje.

Na retoriku koja dolazi iz Srbije ne treba reagirati već hladno i racionalno gledati što se tamo događa i, kao i ostale članice EU-a, ocjenjivati je li to u europskom duhu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se