Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ želi spomenik Tuđmanu ispred Mimare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Gradski odbor HDZ-a organizira danas na 17 mjesta u cijelom gradu prikupljanje potpisa građana na peticiju za postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred Muzeja "Mimara" u Zagrebu.

Potpisivanju peticije na Trgu bana Jelačića nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor sa članovima stranke.

Pročitajte i ovo Prekrili grafite kod muzeja Mimara - 1 inspirirani porukama FOTO Prekrili 'radost' i 'lipotu': Nestali grafiti kod muzeja Mimara Slika nije dostupna Najava splitskog gradonačelnika Kerum: Franji Tuđmanu dižem spomenik na Rivi!

HDZ u Zagrebu ima 17 područnih odbora, pa se od jutros na 17 mjesta u gradu koja su odredili područni odbori, sa središnjim mjestom na Trgu bana Jelačića, prikupljaju potpisi građana za postavljanje spomenika dr. Tuđmanu ispred Mimare, izjavila je novinarima potpredsjednica Kosor.

"Ovom ćemo akcijom nastojati prikupiti u kratkom vremenu što je moguće više potpisa, zatražiti prijam kod zagrebačkog gradonačelnika, odnosno u Poglavarstvu, i izaći s tom inicijativom da se što je moguće prije priđe realizaciji te ideje", dodala je te najavila da će se peticija potpisivati svakog vikenda.

Potpredsjednica Vlade Kosor istaknula je kako je peticija HDZ-a za podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Tuđmanu ispred Mimare afirmativna, i ne ide protiv nikoga.

Podsjetila je da je HDZ još 2001. uputio zahtjev zagrebačkom
gradonačelniku da Zagreb dobije trg, odnosno spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

 "Smatramo da to predugo traje i ovo je sada jedna od naših inicijativa, kojom želimo ubrzati taj postupak", rekla je Kosor.


Na pitanje novinara smatra li da Rooseveltov trg treba preimenovati u trg Franje Tuđmanova, Kosor je rekla da će se vidjeti, te da bi možda to bio logičan slijed.

"Ovo je prvi korak u našoj akciji, jer želimo da spomenik prvom hrvatskom predsjedniku bude na nekom od reprezentativnih zagrebačkih trgova", kazala je Kosor. 

Dodala je kako smatraju da je ispred Mimare pravo mjesto za to, i da je u tom smislu i peticija na koju je odaziv građana svugdje u Zagrebu jako dobar.

"Ljudi podupiru tu inicijativu, jer mnogi, kao i mi, smatraju da se u Zagrebu predugo čeka, od trenutka kad je umro prvi hrvatski predsjednik i da se to mora obaviti kao što je to svugdje u svijetu", naglasila je.

Na upit novinara koliko se nada uspjehu s obzirom na odluku
zagrebačke Gradske skupštine da se trg dr. Tuđmanu dodjeli kraj Rudolfovih vojarni, Kosor je odgovorila kako je ovo HDZ-ova inicijativa za podizanje spomenika, a što se tiče mjesta kraj Rudolfovih vojarni da je HDZ jasno rekao svoja stajališta, te da je uz obljetnicu Tuđmanove smrti predsjednik HDZ-a istaknuo da je to za njih neprihvatljivo mjesto.

Podsjetila je kako su prije te odluke organizirali okrugli stol na
kojem su pozvali članove obitelji dr. Tuđmana, stručnjake,
predstavnike grada i političkih stranaka da bi u tolerantnoj atmosferi izjedrili najbolji prijedlog.

"Međutim, i nakon toga je Grad odlučio kako je odlučio, za nas to nije dobro rješenje, ali evo mi idemo s drugom inicijativom", rekla je Kosor.

Na pitanje novinara što misli bi li Trg maršala Tita bio dobro mjesto za trg dr. Franje Tuđmana, potpredsjednica Kosor je odgovorila da je stranka rekla svoje stajalište.

 "Mi želimo graditi, i mislimo da bi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku trebao biti ispred Mimare, za što skupljamo i potpise na peticiju".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene