Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupili potpise trećine zastupnika

HDZ traži ocjenu ustavnosti objave Registra branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovci su napisali zahtjev za ocjenu ustavnosti nedavnih izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima je omogućena javna objava Registra branitelja. Zahtjev bi Ustavnom sudu trebali proslijediti uskoro.

HDZ-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić izjavio je kako vjeruje da će HDZ danas Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti izmijenjenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, na temelju kojega je krajem prošle godine objavljen Registar branitelja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Đakić je novinare u Hrvatskom saboru izvijestio da je HDZ prikupio potpise trećine saborskih zastupnika, kojima su "potkrijepili" zahtjev Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti objave Registra.

>> Zatražena ocjena ustavnosti Registra branitelja

"Mislim da ćemo do kraja radnog vremena to uputiti u proceduru", kazao je Đakić, uvjeren da će taj HDZ-ov potez polučiti rezultate, odnosno da će Ustavni sud ukinuti sporne zakonske odredbe temeljem kojih je Registar objavljen, s obzirom na to da Ustav svakom građaninu, dakle i braniteljima, jamči zaštitu osobnih podataka.

Đakić je istaknuo da je sadržaj tog zahtjeva završen, da je na njega bilo nekih dopuna i dorada te da stoga još nije upućen u proceduru. "Čekali smo da sve bude kako treba, kako ne bi bilo nikakvih mogućnosti da ne uspijemo u tom svom pokušaju. Vidite da su nas neki i preduhitrili, ali ja nisam žurio, vremena uvijek postoji i ne treba žuriti, iako je možda trebalo hitno reagirati zbog svih onih koji danas sa strahom putuju ili uopće ne putuju", poručio je.

Na novinarski upit očekuje li da će Ustavnom sudu dugo trebati da donese odluku, odgovorio je kako će kao saborski zastupnici apelirati na Sud da požuri s odlukom, "s obzirom na to da je to vrlo škakljiva tema koja nekim ljudima sigurno zagorčava život".

Upitan ima li saznanja o nekim konkretnim negativnim iskustvima koja su branitelji doživjeli nakon objave Registra, Đakić je odgovorio kako, na zamolbu upravo tih branitelja, ne želi govoriti o problemima "koji ih tište" jer nisu htjeli da se objavi Registar "kako bi mogli bezbrižno raditi i putovati".

Isto pitanje novinari su postavili i HDZ-ovcu Tomislavu Iviću, bivšem ministru branitelja, koji je rekao kako nema takve informacije, ali da su se branitelji javljali u HDZ, pitali i komentirali. Napomenuo je kako su se branitelji, nakon što je ranije objavljen "lažni Registar" na internetu, često obraćali Ministarstvu sa strahom da će im biti znatno ograničeno putovanje izvan Hrvatske, ali i otežan život onima koji žive u BiH ili Srbiji.

Ivić je ponovio kako objavu Registra smatra neustavnom, jer krši prava branitelja na zaštitu osobnih podataka te da stoga očekuje da će Ustavni sud u tom smislu i donijeti odluku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene