Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trosatni sastanak

HDZ sindikatima na uvid ustupio svoj gospodarski program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati koji su se danas sastali s HDZ-om, na sastanku na kojem je bio i čelnik te stranke Tomislav Karamarko, dobili su na uvid gospodarski program te stranke.

Tri sata trajao je zatvoreni sastanak predstavnika sindikata s HDZ-om. Na sastanku je bio i predsjednik te stranke Tomislav Karamarko, ali nije dao izjavu za medije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve doznao iz medija Božo Petrov odgovorio Ostojiću na poziv za sučeljavanje Slika nije dostupna Pregovori oko pozicija u Vladi Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

Predstavnici sindikata, među kojima su Vilim Ribič, Ozren Matijašević, Krešimir Sever, kazali su kako je gospodarski programa koji su dobili na uvid prilično opsežan te da ga nisu imali vremena proučiti detaljnije, ali kada to učine moći će ga komentirati.

HDZ: Kritikama na naš program vlast pokazala da joj nije stalo do gospodarskog oporavka

Dodaju kako su se s HDZ-om sastali na poziv te stranke, te da su spremni razgovarati sa svima tko to želi.

Institut koji je radio na gospodarskom programu HDZ-a napomenuo je kako će on biti objavljen javnosti tijekom izborne kampanje.

HDZ sa sindikatima: Ojačati institucije socijalnog dijaloga

HDZ je u sklopu ciklusa "Razgovora za bolju Hrvatsku" čelnicima hrvatskih sindikata u ponedjeljak predstavio svoj gospodarski program, a nakon gotovo trosatnog sastanka zatvorenog za javnost sindikalci i predstavnici HDZ-a bili su složni da se mora raditi na jačanju institucija socijalnog dijaloga i redefiniranju uloge Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

HDZ je danas iznio ključne elemente svojeg gospodarskog programa socijalnim partnerima, a razgovaralo se i o vrlo konkretnim rješenjima, investicijama i projektima koji su pred Hrvatskom, izjavio je saborski zastupnik i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

Poručio je kako bi u budućnosti GSV morao imati jaču ulogu, a postignuto je i visoko suglasje oko ciljeva koji su pred Hrvatskom. "Što se tiče traženja zajedničkih rješenja na istom smo tragu", ustvrdio je Milošević.

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kazao je da su sindikati dobili određene konture budućeg programa HDZ-a, te najavio kako će se "na određeni način uključiti u predizbornu priču".

SSSH će krajem tjedna predstaviti svoju predizbornu platformu koju će poslati svim parlamentarnim strankama. "Očekujem da će HDZ biti jedna od prvih stranka koja će doći razgovarati o našim prijedlozima", rekao je Novosel.

Čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević ocijenio je da u gospodarstvu vlada rasulo te "uvjetno rečeno" iskazao zadovoljstvo naznakama programa koji kreće u smjeru promjene strukture postojeće loše gospodarske politike.

"Konačnu ocjenu moći ću dati kad vidim cjeloviti program, a obećano nam je da ćemo ga dobiti prije javne prezentacije", poručio je Matijašević.

Napominjući da sastanak ne treba gledati u kontekstu predstojećih izbora jer se s njegovom pripremom krenulo još u lipnju, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je da su "na brzinu uspjeli protrčati" kroz program koji se dugo najavljuje. Dobro je da smo se otvoreno dotaknuli svih područja - od socijalnog dijaloga do izrazito loše gospodarske klime, rekao je Sever.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izrazio je zadovoljstvo razgovorom, no bilo je i polemičnih tonova vezanih za makroekonomski aspekt i preporuke njemačkog instituta IFO-a, uz čiju pomoć je HDZ radio gospodarski program.

"Upozorio sam da su financijska stabilizacija i restrukturiranje gospodarstva imperativ za Hrvatsku, ali je bitno prvo sačuvati ljude u zemlji jer Europa ima problem imigranata, dok Hrvatska ima problem ekonomskih emigranata", kazao je Ribić.

Predsjednik HDZ-ovog odbora za rad Boris Kunst optužio je Vladu da preko GSV-a provodi političko nasilje. "Ova je Vlada zavila u crno sve socijalne kategorije jer je nestalo dijaloga sa socijalnim strukturama u državi", rekao je Kunst, koji je prije angažmana u HDZ-u bio predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Na pitanje o osnovnim odrednicama HDZ-ova gospodarskog programa, Milošević je rekao kako su ključni ciljevi zapošljavanje i obrazovanje, podrška privatnom sektoru, poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. "Bilo je riječi i o reformi javnog sektora, s posebnim naglaskom na upravljanje javnim poduzećima", rekao je Milošević. (I.D./J.K./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene