Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nelegalno sazivanje'

HDZ: SDP je krajnje zloupotrijebio saborski odbor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovi članovi saborskog Odbora na nacionalnu sigurnost optužili su danas SDP za krajnju zlouporabu tog odbora i Sabora, tvrdeći da su vladajući jučer nelegalno sazvali radnu skupinu Odbora, a zaključke tog sastanka proturili medijima.

Radnu skupinu Odbor je formirao u ožujku, nakon medijskih napisa po kojima je SOA, dok joj je na čelu bio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, fiktivno zapošljavala ljude na jedan ili nekoliko dana, kako bi ih naknadno bez javnog natječaja prerasporedila u druge službe.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

HDZ tvrdi da je potpredsjednik odbora i radne skupine Igor Dragovan (SDP) jučerašnju sjednicu sazvao bez znanja predsjednika tih tijela Miroslava Tuđmana, a da su zaključke po kojima je u SOA-i bilo nepravilnosti kasnije dostavili medijima.

Zbog toga najavljuju otvaranje istrage, kojom žele utvrditi kako se moglo dogoditi da potpredsjednik Odbora na taj način sazove sjednicu te tko je i zašto nekim medijima prenio zaključke, koji su tajni dok ih službeno ne utvrdi Odbor za nacionalnu sigurnost.

U SOA-i je bilo nepravilnosti u zapošljavanju: 'Bit će vrlo zanimljivih i zabrinjavajućih zaključaka'

'Jučer se dogodio presedan koji je opasan za parlamentarnu demokraciju. To je nedopustivo i protuzakonito. Uvijek predsjednik radnog tijela saziva sjednice, osim ako je to drugačije zajednički dogovoreno. Pitamo se dokle SDP može ići u ugađanju svom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je prošli tjedan najavio ovu sjednicu, a danas na aktualnom prijepodnevu i komentirao zaključke koje mi kao članovi radne skupine još nismo niti vidjeli', kazao je HDZ-ov član Odbora i radne skupine Tomislav Čuljak na konferenciji za novinare.

Dodao je da se članovi SDP-a 'moraju dodvoravati Milanoviću i raditi što on kaže', a kazao je kako je o svemu izvijestio i predsjednika Sabora Josipa Leku. Čuljak tvrdi da je iz medija doznao da je održana sjednica na koju HDZ-ovi članovi nisu pozvani. Tvrdi i da rezultat nadzora u SOA-i nije nepovoljan za HDZ ni za Karamarka te da je osobno dobio anonimnu prijavu da su se ljudi iz SDP-a zapošljavali po istom ključu.

Čuljak traži da se istraži i zapošljavanje od dolaska na vlast Kukuriku vlade, a izjavu premijera Milanovića da u sigurnosnom sustavu u zadnje dvije i pol godine nitko nije zaposlen nazvao je glupošću. 'Ja ću predložiti da još jednom odemo u nadzor i provjerimo i te činjenice jer smatram da nadzor SOA nije završen dok Odbor ne utvrdi zaključke', najavio je Čuljak, kojemu posebno smeta što su zaključci neformalne sjednice javnosti predstavljeni nakon nadzora koji je ciljao na razdoblje od 2006. do 2008. i određene slučajeve, za koje je, tvrdi, SDP procijenio da mu idu na ruku.

Njegova stranački kolega Željko Reiner kazao je da je riječ o 'udaru koji opasno ruši legitimnost rada Hrvatskog sabora i ustavni poredak'.
'Svi se zalažemo za vladavinu prava, no to očito nije slučaj za SDP koji se pokazao nesposobnim voditi državu. Žele postići neke male poene kršeći zakone. Zato ćemo zatražiti istragu o tome tko je protuzakonito medijima dao nekakve zaključke koje nisu vidjeli ni Odbor za nacionalnu sigurnost ni članovi. Ako se ovako nešto događa u Saboru, što može očekivati obični građanin', upitao se Reiner.
Gordan Jandroković uvjeren je da je SDP time želio zasjeniti afere u SDP-u i naštetiti HDZ-u uoči europskih izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene