449849
449849
449849
449849
449849

HDZ relativni pobjednik sa osvojenih 6 izbornih jedinica

  • , 12.09.2016., 07:07
  • Autor:
  • komentara

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora sa osvojenih 6 izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 4 izborne jedinice.

 
 
 
 
Prebrojavanje glasova (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Prebrojavanje glasova (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu.

U 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba Narodna koalicija osvojila je 39,36 posto glasova, a slijedi HDZ s 31,63 posto. Most nezavisnih lista u toj je izbornoj jedinici osvojio 10,41 posto glasova, a koalicija Jedina opcija predvođena Živim zidom 5,89 posto.

U 2. izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) HDZ je u vodstvu sa 35,54 a slijedi Narodna koalicija sa 35,22 posto. U toj izbornoj jedinici mandat je dobila i Koalicija Za premijera sa osvojenih 9,24 posto te Most sa 8,61 posto glasova.

Narodna koalicija je uvjerljivu pobjedu, s 52,56 posto, ostvarila u 3. izbornoj jedinci (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija). HDZ je osvojio 24,70 posto, a u toj su jedinici saborski mandat osvojili i Živi zid sa 6,63 posto te Most sa 5,92 posto potpore birača.

HDZ je u 4. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) dobio povjerenje 38,26 posto birača. Narodna koalicija dobila je 29,59 posto a HDSSB, koji je prošao izborni prag samo u toj jedinici 9,84 posto. Most je dobio potporu od 8,45 posto glasova a Živi zid 7,16 posto glasova.

5. izborna jedinica, koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju također je pripala HDZ-u sa osvojenih 47,11 posto glasova. Slijedi Narodna koalicija s 25,22 posto, Most s 9,50 posto te Živi zid sa 5,46 posto.

I 6. izbornu jedinicu, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, osvojio je HDZ sa 35,08 posto glasova, a slijedi Narodna koalicija sa 34,55 posto. Most je dobio 9,27 posto, a Koalicija Za premijera 7,58 posto glasova.

U 7. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) vodi Narodna koalicija s 35,48 posto, a slijedi HDZ sa 35,14 posto osvojenih glasova. Most je osvojio 9,11 posto, a Živi zid 8,51 posto.

Narodna koalicija prva je u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije prva s 35,76 posto glasova dok je IDS dobio potporu birača od 22,79 posto. HDZ je osvojio 20,01 posto, Živi zid 7,65 posto a Most 6,48 posto glasova.

Najjače HDZ-ovo uporište, 9. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, toj je stranci donijela 49,61 posto glasova. Narodna koalicija osvojila je 24,06 posto, a Most 12,72 posto potpore birača.

Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno 10. izbornu jedinicu, također je u najvećoj mjeri bila za HDZ, koji je osvoji 43,53 posto. Narodna koalicija dobila je 27,33 posto, a Most 16,62 posto glasova.

Zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, HDZ-u je donijela dva mandata s osvojenih 62,56 posto glasova, dok je jedan mandat osvojila Nezavisna lista Željka Glasnovića.

Osam zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se