446875
446875
446875
446875
446875

EVO ŠTO OBEĆAVAJU - HDZ predstavio svoj 'društveno pravedan' program

  • , 17.08.2016., 13:13
  • Autor:
  • komentara

HDZ je predstavio svoj program "Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost" biračima.

 
 
 
 
HDZ predstavio program (Video: Dnevnik Nove TV)
HDZ predstavio program (Video: Dnevnik Nove TV)

Program su predstavili Andrej Plenković, Ivana Maletić, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

Naglasak su stavili na gospodarski rast i radna mjesta, demografsku obnovu te na društvo pravednosti. Plan im je, kažu, i ostvarivanje gospodarskog rasta od 5% te otvaranje 180.000 radnih mjesta do 2020. godine.

U nastavku pročitajte kako je teklo predstavljanje:

13:06 Tomislav Ćorić je u svojem izlaganju naglasak stavio na dodjelu kredita mladima u visini do 350.000 kuna, oslobođenje doprinosa za poslodavce koji zapošljavaju osobe do 35 godina starosti.

Najavio je i reformu mirovinskog sustava te visinu mirovine od 60 posto prosječne plaće.

Što mislite o izbornom programu HDZ-a?

glasova
glasova
glasova

Ukupno glasova: 231

Pogledaj sve ankete

13:00 U idućem obraćanju, Zdravko Marić (tehnički ministar financija) posbeno je naglasio nužnost sveobuhvatne porezne reforme te stvaranje jednostavnog, stabilnog i konkuretnog poreznog sustava.

Naglasio je kako građane i poduzetnike treba rasteretiti porezom na dohodak i dobit, odnosnom spuštanjem stope poreza na dohodak na 36 posto, ali ne zbog menadžera, već zbog kako je rekao, propulzivnih profesija, među kojima su IT stručnjaci i liječnici.

Ponovio je mjeru povećanja neoporezivog dijela dohotka i istaknuo da bi u prosječnoj hrvatskoj obitelji time 6000 kuna bilo izvan dometa poreznih škara.

Marić je naglasio da Hrvatska ima jednu od najvećih stopa PDV-a u Europi te da nema druge opcije nego je smanjiti.

Podsjetio je da je Hrvatska po prvi put smanjila javni dug ove godine, ali i najavio oštru kontrolu budžetskih rashoda i stavljanje u funckiju državne imovine, poput zemljišta i stanova.

12:46 U narednom izlaganju, predstavljanje programa preuzela je Ivana maletić i odmah poručila da nova vlada HDz-a sigurno neće imati praksu donošenja odluka u tajnosti i iza zatvorenih vrata.

Naglasila je i uvođenje mjera za poboljšanje poduzetničke klime, odnosno "karte investicija", na kojoj će investitori moći vidjeti u što se sve u Hrvatskoj može ulagati.

"Nećemo biti vlada koja kruži po svijetu u potrazi za šeicima... Naši mali poduzetnici i poljoprivrednici su najbolja pozivnica za investirore", rekla je Maletić.

Istaknula je i činjenicu da je Hrvatska jedna od najmanje razvijenih zemalja članica EU te poručila da nam tu zapravo nije mjesto. Rekla je i da 30 posto hrvatskih građana živi na rubu siromaštva te da blokirani građani zahtjevaju posebnu pažnju, koju će im HDZ posvetiti.

"Odmah ćemo oprostiti dug prema državi, komunalnim poduzećima, do visine jedne prosječne plaće", obećala je Maletić i dodala da ovrhe neće moći biti provedene na jedinoj nekretnini građana.

12:37 "Izgradit ćemo društvo pravednosti u kojem ćemo vratiti dostojanstvo radnicima", poručio je Plenković. Obećao je i zaštitu prava nacionalnih manjina te njegovanje odnosa s vjerskim zajednicama, prvenstveno s Katoličkom crkvom.

Plenković je rekao da neće biti ideoloških kriterija pri financijskim stimulacijama udrugama civilnog društva, čiji će rad poticati. najavio je i strategiju medijske politike te poticanje pluralizma i medijskih sloboda.

12:33 Plenković je najavio reguliranje statusa roditelja-odgojitelja. "Delimitirat ćemo rodiljne naknade prvih šest mjeseci", poručio je.

Hrvatska je u 2015. godini postavila neslavni rekord od svoje neovisnosti, sa 16.702 manje rođenih od umrlih.

12:27 Plenković je poručio da prema programu HDZ-a se planira povećati broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u sklopu mjera za zdravstvo.

najavio je i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim bi se iskoristila poljoprivredna zemljišta i osigurati pravedniji način za dodjelu i okrupnjivanje zemljišta. HDZ planira, za financiranje i reprogram kredita poljoprivrednicima, osnovati i agrarnu banku. Istaknuo je da je cilj programa i iskoristiti potencijale u ribarstvu te povećati navodnjene površine na 50.000 hektara do 2023. godine.

12:23 "Trenutnih 0,8 povećat ćemo na europski prosjek od 2 posto BDP-a, što je 7 milijardi kuna, a iz fondova za to imamo alocirano 2 milijarde kuna", naglasio je šef HDZ-a.

12:19 "Provest ćemo cjelovitu poreznu reformu", istaknuo je Plenković.

"Nastavljamo s obrazovnom i kurikularnom reformom i ovdje otklanjam bilo kakvu insinuaciju da je ta reforma stala", dodao je.

"Cilj nam je da se naša djeca školuju za poslove budućnosti i da ostanu u Hrvatskoj", naglasio je Plenković. Dodao je da je želja HDZ-a da mladi ljudi u Hrvatskoj budu konkuretni na čitavom EU tržištu, a ne samo u Hrvatskoj.

"Bez ulaganja u istraživanje i znanost, nema konkurentnog gospodarstva", rekao je Plenković.

12:18 Pojednostavnit ćemo i ubrZati rad administracije i sudstva te u tom smislu organizirati jedno mjesto na kojem će se sve to moći obaviti, rekao je Plenković.

12:12 Plenković je na početku uputio čestitku hrvatskim olimpijcima u Riju na dosadašnjem postignutom uspjehu.

Nositeljima izbornih lista HDZ-a poručio je da od njih očekuje pobjedu na izborima.

Sastavili smo program čijom ćemo realizacijom ostvariti gospodarski rast, stvaranje radnih mjesta i demografsku obnovu, istaknuo je šef HDZ-a. Naš program je ambiciozan i društveno solidaran, poručio je Plenković.

Naš program sastoji se od 12. poglavlja razrađenih u tri tematske cjeline - gospodarski rast i demografsku obnovu i izgradnja institucija te društvo pravednosti, pojasnio je Plenković i poručio da će HDZ do 2020. godine ostvariti rast BDP-a od 5 posto i 180.000 novih radnih mjesta.

HDZ je, podsjetimo, u utorak započeo svoju predizbornu kampanju skupom na Hvaru i predstavljanjem nositelja izborne liste za X. izbornu jedinicu. Kampanju vode pod sloganom "Vjerodostojno", a Plenković je istaknuo kako je jedan od glavnih ciljeva stranke vraćanje povjerenja birača u HDZ te oporavak gospodarstva kao i borba protiv korupcije.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se