449087
449087
449087
449087
449087

HDZ predstavio program kojim želi riješiti nelikvidnosti gospodarstva i insolventnost stanovništva

  • , 05.09.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

HDZ-ovi ekonomski stratezi Ivana Maletić, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić predstavili su u ponedjeljak program kojim stranka namjerava riješiti problem nelikvidnosti gospodarstva i insolventnosti stanovništva

 
 
 
 
Zdravko Marić (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Ministar financija Marić je, na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici, podsjetio da je krajem lipnja u Hrvatskoj bilo više od 32.045 poduzeća koja nisu mogla ispunjavati svoje obveze, ukupne vrijednosti veće od 19 milijardi kuna te je napomenuo da je više od tri četvrtine tih obveza bilo starije od godinu dana.

Istodobno, blokirano je bilo 328.787 građana, s ukupnim obvezama od gotovo 40 milijardi kuna, a dugovali su najviše bankama, koje, podsjeća Marić, proteklih godina bilježe stabilan rast loših plasmana.
Iako je Hrvatska napravila iskorak na ljestvici "dooing bussiness" Svjetske banke, Marić upozorava da su zemlje u okruženju ispred Hrvatske u rješavanju problema nelikvidnosti i insolventnosti.
Naglasio je da takvo stanje stvara dodatnu nestabilnost financijskog sustava i koči gospodarsku aktivnost, s teškim socioekonomskim posljedicama.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

HDZ-ova potpredsjednica i eurozastupnica Ivana Maletić tumači kako su dosad primjenjivana rješenja za te probleme bila neefikasna te da su generirala nove probleme, posebno kad je riječ o predstečajnoj nagodbi, za koju tvrdi da je kroz otpis potraživanja dovela do uništavanja zdravih tvrtki, kako bi se spasile one u problemima. Neučinkovitom smatra i objavu poreznih dužnika, a upozorila je da su na "stupu srama" završili brojni poduzetnici koji su se u problemima našli jer država nije plaćala svoje obveze, a otpis dijela dugova socijalno ugroženima smatra velikim administrativnim troškom s minimalnim efektom.
Te i druge mjere kojima je država do sada pokušala riješiti probleme insolventnosti i nelikvidnosti ocijenila je "potpuno neučinkovitima jer se ni jedna ne bavi uzrocima, nego isključivo posljedicama".
"Te su mjere administrativno vrlo skupe, a ceh stalno plaćaju uspješni i pozitivni. Naš je cilj novi sustavom kontrole zaštititi poduzetnike pri naplati potraživanja", kazala je Maletić.

Sustav "likvidnost 2020" predstavio je potpredsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić.
Riječ je o sustavu utemeljenom na analizi socijalnih mreža, a omogućio bi integraciju do sada nepovezanih baza podataka FINA-e, HANFA-e, HNB-a i ostalih izvora te mrežni prikaz svih odnosa u financijskom sustavu – plaćanja, odnosa dužnika i vjerovnika, naknada, subvencija i svih drugih relacija.
Time se, tumači Ćorić, omogućuje pravovremeno otkrivanje potencijalnih žarišta nelikvidnosti koja su emiteri najvećeg sistemskog rizika.

"U narednom razdoblju moći ćemo temeljem sveobuhvatnog pristupa ponuditi unaprijed detektirane sistemske točke, poduzeća koja emitiraju najveći sistemski likvidnosti rizik. Rano upozorenje omogućit će da reagiramo pravovremeno i spriječimo buduće krize likvidnosti", objasnio je Ćorić.
Naglasio je da će se od onih koje sustav "u realnom vremenu" prepozna kao rizične za likvidnost zahtijevati da provedu određene mjere, a u daljnoj fazi će im se onemogućiti sudjelovanje na javnim natječajima, u dodjeli koncesija, subvencija i javnih potpora. "Ne smiju se više tolerirati uzročnici problema i širenje njihove nelikvidnosti na cijeli sustav. Na taj način rješavamo emitere rizika, što do sada nije bio slučaj", istaknuo je Ćorić. 

Kad je riječ o insolventnosti građana, najavio je skore promjene redoslijeda tražbina u ovršnom postupku. "Sada građani u dugu otplaćuju administrativne troškove i zateznu kamatu, dok im glavnice ostaju iste ili rastu zbog rasta kamata. Ubuduće će prvo biti zatvaranje glavnice, što će omogućiti građanima da smanjuju svoj dug", rekao je Ćorić. Obećao je da će HDZ osigurati kontinuirano obavještavanje građana o stanju duga.

Upitan zašto se do sada nije išlo u takvo objedinjavanje baza, Marić je uzvratio kako je njegovo ministarstvo identificiralo nepovezanost podataka kao jedan od ključnih problema u sustavu uprave te da će predloženo rješenje otkloniti tu i druge anomalije u sustavu. Zamoljeni da komentiraju rezultate predizbornih anketa koje SDP-ovoj koaliciji daju prednost pred HDZ-om, u HDZ-u odgovaraju kako su izbori najbolja i najsigurnija anketa, a uvjereni su da je njihova stranka zapravo u vodstvu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se