Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svehrvatski gospodarski forum

Evo HDZ-ovih prijedloga za POTICANJE gospodarskog rasta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uravnoteženje državnog proračuna tako da potiče gospodarski rast, programi za jačanje konkurentnosti i aktraktivnosti Hrvatske za ulaganja te konkretna ulaganja i projekti, tri su stupa modela gospodarskog rasta koji je predstavila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na Svehrvatskom gospodarskom forumu u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Govoreći o uravnoteženju proračuna, HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić kazala je kako su za to ključni dobra državna uprava, zdravi javni sustavi poput zdravstvenog, poticanje uspješnih, a ne besperspektivnih sektora te nastavak privatizacije i restrukturiranja javnih poduzeća.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

HDZ, kaže Dalić, smatra kako proračunske troškove treba uskladiti s mogućnostima, a kao jednu od konkretnih mjera predlaže imovinsko načelo u financiranju zdravstvene potrošnje.

HDZ-ov gospodarski program po njezinim riječima uključuje i konkretna ulaganja u energetiku, infrastrukturu, logistiku i druga perspektivna područja.

Hrvatska više nema vremena čekati i uzdati se u europski oporavak koji bi potaknuo njezino gospodarstvo već mora biti aktivna i odlučna, a sadašnja vlast to nije, kazala je Martina Dalić, poručivši da siromaštvo, besperspektivnost i zaostajanje za razvijenim članicama Europske unije i nova emigracije, nisu hrvatska sudbina.

Ona smatra da čekanje na europski rast koji će spasiti Hrvatsku, u najboljem slučaju vodi u stagnaciju, eksploziju duga i trajno zauzimanje začelja među članicama EU-a.

Hrvatska po njezinim riječima u roku od tri godine može postići gospodarski rast od 3,5 posto.

Karamarko: Pričaju o puzajućim revolucijama, kontrarevolucijama, ŠPIJUNIMA...

Među mjerama koje HDZ predlaže kako bi Hrvatska postala ulagački atraktivnija, su smanjivanje poreza građanima i gospodarstvu, poboljšanje poduzetničke klime, pretvaranje HBOR-a u banku za poticanje izvoza koja će moći davati kredite bez garancija komercijalnih banaka te ukidanje poreza na dividendu, izvijestio je saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević. On bitnim smatra stabilnost i predvidljivost poreznog sustava, učinkovitost pravosuđa te drastično pojednostavljivanje birokratskih procedura. Predlaže i uspostavu hrvatske poduzetničke inicijative, kao platforme za razgovor vlade i poduzetnika o tome kako im olakšati poslovanje.

Komentirajući jučer predstavljen vladin investicijski program za 2014. godinu rekao je da je riječ o paralelnom svemiru koji ga ne može prestati nasmijavati.

HDZ predlaže i da poduzetnici plaćaju PDV tek nakon naplaćenih faktura, a zauzima se i za osnivanje ministarstva iseljeništva koje bi radilo na privlačenju iseljeničkog kapitala.

Upozorili na ograničenja državnog proračuna

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Marko Kolaković pak ističe HDZ-ov "čvrsti stav protiv stihijske privatizacije po načelu 'tko da više'", što zamjera sadašnjoj vladi. Kaže da najprije treba oblikovati nacionalne interese i poduzeća od strateškog značaja, a tek potom nakon dobre pripreme, preostala poduzeća ponuditi na prodaju.

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić pak upozorava na velika ograničenja državnog proračuna s obzirom na njegovu strukturu u kojoj se dominantni dio odnosi na plaće, mirovine i materijalne izdatke javnog sektora. Ističe da HDZ stoga predlaže koncentraciju na korištenje sredstava iz fondova EU-a, s potencijalom od 12 milijardi kuna godišnje u razdoblju do 2020. godinu. No ona zamjera vladi nepripremljenost projekata, a kao primjer navodi program koji je poslan Bruxellesu za ruralni razvoj, za koji po njezinom mišljenju vlada zaslužuje čistu jedinicu.

Hrvatska po mišljenju dekana Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Đure Njavre, za realizaciju danas predstavljenih HDZ-ovih gospodarskih zasada posebno bitnim drži uspostavu obrazovnog sustava zasnovanog na izvrsnosti, kako bi, kako je rekao, Hrvati bili gazde u vlastitoj kući. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene