Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju reakciju

HDZ-ovi zastupnici od Vlade traže žurnu pomoć sjeveru Hrvatske i Slavonskom Brodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici HDZ-a Sunčana Glavak i Šimo Đurđević zatražili su danas od Vlade da žurno pošalje interventna sredstva u Međimursku i Varaždinsku županiju kako bi pomogla sanirati štete od prošlotjednih poplava te da u bilateralnim kontaktima s BiH riješi problem zagađenja u Slavonskom Brodu.

"Nevjerojatno je da nitko iz Vlade nije rekao ni jednu jedinu rečenicu o tome što planiraju učiniti kako bi pomogli županijama kroz koje je prošlog tjedna prošao vodeni val, a koje broje štete od nekoliko milijuna kuna", kazala je Sunčana Glavak na konferenciji za novinare u Saboru, koju su HDZ-ovci organizirali nakon što im je predsjednik Sabora Josip Leko odbio zahtjev za stankom kako bi se očitovali o aktualnim pitanjima.

Glavak je podsjetila da su u dvjema županijama na vlasti stranke vladajuće koalicije, zbog čega je, smatra, Vlada i u izravnoj komunikaciji mogla pomoći Međimurju i Varaždinskoj županiji. Ustvrdila je da je Međimirje stradalo zbog svega 2,5 kilometara nasipa koji treba izgraditi. Priznala je da su se poplave događale i za bivše, HDZ-ove vlasti, ali da su sve vlade reagirale i novčano pomogle ugroženim krajevima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

>> HDZ oštro protiv najave poreza na imovinu

Šimo Đurđević je, pak, zatražio da se odmah pronađe rješenje za Slavonski Brod, u kojem zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu ugrožava zdravlje više od 100 tisuća građana, pogotovu kroničnih bolesnika i djece. Zabrinjavajućom je ocijenio izjavu nadležnog ministra okoliša Mihaela Zmajlovića da je problem nemoguće riješiti u iduće dvije godine, a zatražio je da se u rješavanje problema uključi i premijer Zoran Milanović, kroz kontakte s Vijećem ministara BiH.

Smatra da bi Hrvatska od BiH trebala tražiti poštovanje europskih standarda na području zaštite okoliša. "Ako BiH u dogledno vrijeme želi biti članica EU, u svoje zakone mora implementirati nove tehnologije vezane uz zaštitu okoliša", poručio je Đurđević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene