Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP ističe

'EU novce je zgrabila HDZ-ova korupcijska hobotnica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas upozorio da je Hrvatska, zbog nepravilnosti u natječajima za javnu nabavu, u posljednja tri tjedna izgubila šest milijuna eura iz Europske unije, te ustvrdio kako je to potvrda da je i EU posvjedočila HDZ-ovoj korupciji u javnim nabavama.

'EU je na svojoj koži osjetila što znači hrvatska korupcija', izjavio je SDP-ov zastupnik Daniel Mondekar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, koju je naslovio: 'HDZ-ova korupcijska hobotnica zagrabila europske novce'. Izvijestio je da je u posljednja tri tjedna Europska komisija, zbog značajnih izmjena u natječajnoj dokumentaciji, otkazala natječaj za razvoj clustera za hrvatske menadžere.

Pročitajte i ovo Slavlje premijera i predsjednika REAKCIJE NAKON POBJEDE Čestitke stižu sa svih strana, Plenković slavio u Španjolskoj, a Milanović u Čileu. "Kakva utakmica, koja obrana. I na kraju spektakl" Predsjednik Zoran Milanović - 1 Skandal među špijunima Milanović o malverzacijama i pronevjeri državnog novca u vojnoj obavještajnoj zajednici: "Izvješće je toliko porazno..."

Izgubljeno šest milijuna eura

Otkazan je, kaže, i natječaj za nabavu 400 računala, 200 komada informatičke opreme, 60 medicinskih aparata i 30 automobila, namijenjenih jačanju administrativnih kapaciteta, koji također financira Bruxelles, i to zbog neregularnosti u natječajnom procesu. Mondekar ističe i da je, zbog nepravilnosti oko tehničkih specifikacija, otkazan i natječaj za nabavu informatičke opreme za Agenciju za zaštitu osobnih podataka. 'Sve to je u samo zadnja tri tjedna. Izgubljeno je šest milijuna eura koje je netko trebao nekome namjestiti. Kada se tome pridodaju afere u Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim željeznicama, i druge, jasno je zašto se Vlada ne može boriti protiv korupcije, jer svi putevi vode u HDZ', rekao je.

Nema volje za borbu protiv korupcije

Raspolaže, kaže, informacijama iz Bruxellesa da je za namještanje natječaja i lažiranje podataka odgovorna Središnja agencija za ugovaranje i financiranje pri Ministarstvu financija. To je, ističe, potvrda da je riječ o 'čistoj korupcijskoj aferi vladajućih'. 'EU je prepoznala korupciju i žalosno je da nam Europa treba pronalaziti i istraživati korupciju. Znak je to da nema političke volje ni snage u institucijama za borbu protiv korupcije', rekao je Mondekar.

Potvrdu da se Bruxelles namjerava snažnije baviti korupcijom u Hrvatskoj SDP-ovac vidi i u posljednjem izvješću o napretku Hrvatske u pregovorima s EU, u kojemu je Hrvatska upozorena da pojača borbu protiv korupcije i popravi stanje u javnim nabavama, kao i u interesu OLAF-a za nadzor hrvatskih poduzeća. Najavio je da će SDP tražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi istraživalo korištenje novca iz EU, a nije, kaže, isključeno ni da će stranka sama podnijeti kaznene prijave. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene