Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNIMKA OTKRIVA POKUŠAJ PODMIĆIVANJA NOVINARA

Nakon objavljene snimke moćni HDZ-ovac dao ostavku na sve dužnosti u stranci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Telegramov novinar Drago Hedl tvrdi da ga je saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić pokušao podmititi da ne bi objavio tekst o njegovim sumnjivim poslovima. Nakon što je sve izašlo u javnost Lucić je podnio ostavku na sve političke dužnosti u HDZ-u, na mjesto predsjednika Županijskoga odbora Požeško-slavnoske županije, člana Nacionalnoga vijeća i Središnjeg odbora stranke, no ne i na dužnost zastupnika u Saboru.

HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić je o svojoj ostavci obavijestio i predsjednika stranke Adreja Plenkovića. "Bez obzira na neutemeljenost optužaba, odlučio sam da ne želim biti teret svojoj stranci. Odgovorno tvrdim da nije bilo riječi o nikakvom podmićivanju kako tvrdi gospodin Hedl, a to ću, ako bude potrebno dokazati na mjerodavnom mjestu", rekao je Lucić. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Pokušaj mita dogodio se, tvrdi novinar Telegrama Drago Hedl, tijekom jednog od njihovih telefonskih razgovora koje je novinar i snimao. Franjo Lucić pak, tvrdi da nije imao razloga imao podmićivati Hedla, jer je ionako već i ranije, u više navrata s istim tvrdnjama, pisao o njegovim poslovima.

Objavljena audio snimka razgovora

Na objavljenom dijelu audio snimke može se čuti što je Hedlu rekao Lucić. 

Lucić: "Ako me možeš razumit', ako me ne možeš razumit', ako to tebi nešto znači, ako to košta ne znam koliko, koliko ćeš ti novaca za to dobiti, ja ću tebi platit' to jedan naprama tri. Dakle, nisu u pitanju novci. Tebi popularnost ne treba u odnosu na sve ono što si ti do sada u životu radio. Ako te mogu tako kao čovjeka zamolit' dobro, a ako ne ja prepuštam sve tebi u ruke, a ja ti stojim na raspolaganju".

HDZ-ov zastupnik je u telefonskom razgovoru pak, opovrgnuo da je Hedlu nudio novac.

"Ne, ne! On je rekao da on živi od posla i da njegova redakcija njemu to plaća. Ja sam pitao koliko, tisuću, dvije, tri, koliko ti plaća? Što je to bitno da ti moraš objavljivati? U tome je smjeru razgovor išao", rekao je Lucić iako se na snimci čuje da je rekao da će mu dati tri puta više novca.

"Pa to je ono što sam rekao, ali to nije bilo podmićivanje. Ja kažem "a što je tebi cilj pisanja, pitao sam ga koliko to košta u tvojoj redakciji? Je ll tisuća, dvije ili tri? Prema tome, nikakvo podmićivanje, o podmićivanju se ne radi kad je o tom mom predmetu pisao već nekolko puta", rekao je Lucić.

Oštre reakcije oporbe: Pokušaj podmićivanja novinara je veliki skandal

HDZ se još nije oglasio, ali zato oštre reakcije na optužbe o HDZ-ovom saborskom zastupniku stižu iz redova oporbe. Mostov Miroslav Šimić proziva dojučerašnje partnere iz HDZ-a za to što se nisu riješili starih kadrova. To podsjeća, smatra Šimić, na neka bivša vremena Ive Sanadara.

"Jedan veliki skandal se dogodio danas. Gospodin Hedl je namjeravao pisati o gospodinu Luciću zbog njegovih brojnih neuspješnih poslova, zbog kredita koji je nenamjenski trošio, na kraju zbog činjenice da od imovine formalno na sebi nema ništa, iako je u četiri mandata saborski zastupnik, a po ovomu svemu vidimo i privatni poduzetnik. Možemo reći iz ovog slučaja da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad. Nadamo se da će ovakva jedna pojava na hrvatskoj političkoj sceni naići na osudu", rekao je Šimić.

Sada treba, smatra Šimić, pokazati političku odgovornost, a o kaznenoj odgovornosti treba govoriti Državno odvjetništvo. Iz SDP-a pak kažu kako se nadaju da će se na Lucića primijeniti isti kriteriji kao na njihovog Željka Sabu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene