Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Opasan presedan'

HDZ o promjeni zakona o obnovi Dubrovnika: 'Dresden će biti mala beba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici HDZ-a u saborskom Odboru za kulturu žestoko su protiv izmjena zakona o obnovi Dubrovnika. Nisu štedjeli riječi.

Unatoč žestokom protivljenju oporbenog HDZ-a i njegovim upozorenjima kako je riječ o "opasnom presedanu", većina u saborskom Odboru za kulturu podržala je zakonska rješenja kojima se Društvu prijatelja dubrovačke starine oduzima upravljanje dubrovačkim zidinama i sva sredstva ostvarena prodajom ulaznica, te se prebacuju na Grad i Zavod za obnovu Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Gordan Jandroković Zašto to čine? Jandroković otkrio zašto se vrijeđa HDZ-ovce: "Nazivaju nas bandom, bagrom, gangsterima, kvislinzima…"

Dubrovačkim zidinama upravljat će grad, neće plaćat porez!

Odbor je, naime, sa šest glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim, Saboru predložio da izmjeni Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Suzdržan je bio Gvozden Flego (SDP) koji je kazao da nakon kontroverznih mišljenja koje je čuo ne može donijeti odluku. Dodao je kako bi bilo dobro da se, kako je bilo dogovarano, održala tematska sjednica da se razjasne dvojbe.

Dio zakona možemo donositi po stranačkoj ili koalicijskoj disciplini, ali bi bilo dobro da za to imamo brojne argumete, rekao je Flego. Željko Reiner (HDZ) tumači da se nude rješenja suprotna svemu što postoji u legislativi. To nije dobro, to je čudnovat i opasan presedan, ocijenio je Reiner.

'Hiperpolitički' zakon

Zanima ga i kako to da je u Šibeniku prihvatljivo da udruga mladih brine o tamošnjoj baštini i za to dobiva novce od države, dok je neprihvatljivo za dubrovačko Društvo koje državi daje novce?

Ponuđeni zakon, Jasen Mesić (HDZ) naziva "hiperpolitičkim", suprotnim svim preporukama struke i čudi se što se u Hrvatskoj može ispolitizirati sve, pa i zaštita zidina. Propituje i zašto iz zakona nestaje riječ "ugrožena" te procjenjuje da se time zapravo otvara mogućnost građevinskih intervencija unutar zidina.

Ako ovo prođe, 'Dresden će biti mala beba', rekao je Mesić. Zakon je nevjerojatan, dopustit ćemo političko nasilje nad povijesnom baštinom zbog političkih igara gradonačelnika i Društva, naglasio je Frano Matušić (HDZ).

Ideja aktualne dubroačke gradske vlasti bila je i "prozirni most" od Lovrijenca do parka Gradac, kaže Matušić i poručuje - "to je kulturocid".

Promjena osnivačkih udjela

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, Denis Orlić, ističe kako Društvo nikada nitko nije prozvao da radi nezakonito, a sada ga se razvlašćuje, konfiscira mu se imovina. Naime, Društvo će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona morati Gradu u posjed predati stare zidine, odnosno sve nekretnine kojima upravlja.

Poslujemo transparentno, Gradu uredno predajemo financijska izvješća, tumači Orlić i najavljuje da će, ako sve predloženo prođe, Društvo tražiti zaštitu pred domaćim i europskim sudovima. Osim Flege, zastupnici vladajuće koalicije nisu se izjašnjavali o ponuđenom zakonu.

Zakonom se, objasnio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, mijenjaju osnivački udjeli u Zavodu za obnovu Dubrovnika između države, Grada i županije u omjeru 35:55:10 posto, umjesto sadašnjih 60:20:20 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene