Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ o Milanoviću

'On se bahati, on prijeti, on vrijeđa, pa kako ga nije sram!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier optužio je premijera Zorana Milanovića da lažno optužuje HDZ za urotu protiv ulaska Hrvatske u EU, te da time želi prikriti svoju nesposobnost i nerad, usporedivši Milanovićeve optužbe s aferom Dreyfus, u kojoj je francuski časnik Alfred Dreyfus lažno optužen za izdaju domovine. NA optužbe odgovorio je Josip Leko.

Stier je, nakon stanke koju je HDZ zatražio zbog nedavne Milanovićeve izjave kako oporba ogovara njegovu Vladu u inozemstvu, sa saborske govornice poručio kako je krajem 19. stoljeća jedna nekompetentna vlast u Parizu lažno optužila francuskog kapetana Dreyfusa za urotu s Njemačkom protiv Francuske, te da je poznati književnik Emile Zola u novinskom članku naslovljenim 'J'accuse' optužio vlasti da lažu te tako obranio dignitet lažno optuženog Dreyfusa.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Odgovor HDZ raspalio po Milanoviću: "Vrhovni šarlatan opet čini ono jedino što zna i umije" Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku"

'Ma kakva laž. Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, J'accuse - optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju jednu konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost i nerad, optužujem gospodina Milanovića da nije dobro radio svoj posao i da sada traži alibi u nekoj bolesnoj teoriji zavjere, optužujem gospodina Milanovića da po starom komunističkom receptu fabricira unutarnje i vanjske neprijatelje umjesto da radi svoj posao, da pročita izvješće Europske komisije i ispuni sve zadaće da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013. godine', poručio je Stier.

>> Premijer najavio mogućnost novog referenduma o EU!

Naglasio je kako je odgovoran rad jedini način da Vlada osigura ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja iduće godine, ističući kako će Hrvatska tog datuma ući u Uniju te da će se HDZ boriti protiv svakog tko želi zaustaviti Hrvatsku na tom putu.

'Ne treba Hrvatsku zaustaviti, treba zaustaviti paranoju gospodina Milanovića. Ta paranoja se izrodila očito iz nekakvog straha, možda straha što se vidi da je HDZ taj koji je znao u puno složenijim situacijama deblokirati pregovore, uspješno ih završiti', rekao je.

Stier je istaknuo kako HDZ ima iskustva i znanja, ima dobre veze u Europi i svijetu, te da bi premijer, umjesto da se toga boji, trebao stvoriti uvjete za normalnu komunikaciju i za suradnju Vlade i oporbe, da svi zajedno radimo na dobrobiti Republike Hrvatske.

'Ali, on od toga bježi, on se bahati, on prijeti, on vrijeđa, pa kako ga nije sram, kako ga nije sram nas optuživati za neku urotu, da ogovaramo, a on kada ide u Njemačku govori o Hrvatskoj kao naciji nevjerojatnog paradoksa', poručio je.

Naglasio je kako je Hrvatska zaslužila svoje mjesto u Europi, ali da HDZ ne želi iznenađenja u proljeće iduće godine, već traži da Vlada s ozbiljnim radom počne odmah.

'To nije nikakva osobna poruka prema Milanoviću. Ja ne govorim da on ne voli Hrvatsku, da u njemu nema ničega dobroga, ne kažem da je on loš čovjek, samo kažem da je on loš premijer', kazao je Stier.

Dodao je da se Milanović, ako ne želi da Hrvatska ostane na trusnom Balkanu, već želi da uđemo u EU 1. srpnja, treba konačno primiti posla u kojemu će mu svi pomoći.

'Ali, ako se gospodin Milanović ne želi primiti posla, onda neka odstupi, neka ode, ali neka pritom ne traži krivce u drugima, neka sam pogleda što je do sada učinio, neka ne traži alibije i izgovore, jer kada se to radi to je uvijek prvi korak prema priznanju vlastitog poraza, a mi ne želimo poraz, kada je Europa u pitanju: Želimo da 1. srpnja bude naša zajednička pobjeda, da 1. srpnja proslavimo to da je Hrvatska konačno ostvarila svoju europsku budućnost', poručio je Stier.

Na optužbe odgovorio predsjednik Sabora

'SDP-ova vlada je 2000. promijenila smijer hrvatske politike i usmjerila Hrvatsku iz izolacije ka EU', poručio je u ime Kluba SDP-a Josip Leko. 'Siguran sam da se toga građani sjećaju, ali i zastupnici u parlamentu. Ta je politika od strane SDP-a bila formulirana kao Savez za Europu i ona vrijedi i danas', poručio je Leko dodavši kako nije dobro iz osobnih frustracija rušiti taj savez.

'Nije neuobičajeno da se u parlamentu koriste sve mogućnosti kako bi se plasirale politike političkih stranaka. To podupiremo i to je smisao parlamentarizma, no nije odobro da se zloupotreblajva Poslovnik kako bi jedna osobna frustracija bila predstavljena kao politika, osobito ako se ta politika želi obračunati s vladom ili premijerom mimo Poslovnika', rekao je Leko.

Riječ je imao i HDSSB-ovac Dinko Burić koji je izjave premijera također ocijenio zabrinjavajućima. 'Nalazimo se u trenucima koji su neobično važni za Hrvatsku. Jučer smo svjedočili zabrinjavajućim izjavama premijera koji daju razloga za zabrinutost svim građanima. Od premijera smo čuli da neke stranke rade protiv interesa Hrvatske u Europskoj uniji. HDZ je sebe prepoznao i odreagirao. Molim bih premijera da kad govori u množini bude određen i navede na što je mislio jer kao promatrači u EU parlamentu nisu samo SDP i HDZ već i HDSSB, Laburisti, SDSS', rekao je u sabornici Burić.

HDZ je na jutrošnjem početku saborskog zasjedanja zatražio stanku zbog, kako je rekao Gordan Jandroković, novonastalih okolnosti oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Jandroković je u ime Kluba HDZ-a zatražio stanku od 30 minuta, no predsjedavajući Nenad Stazić odoborio je 15-minutnu stanku.

U 12 sati počela je konferencija za novinare predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, međunarodni tajnik stranke Davor Ivo Stier, saborski zastupnik Gordan Jandroković i zastupnik promatrač HDZ-a u Europskom parlamentu Davor Božinović održati konferenciju za novinare na temu 'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene