448279
448279
448279
448279
448279

HDZ: Neće biti poskupljenja dopunskog osiguranja i plaćanja u hitnim prijemima

  • , 29.08.2016., 14:01
  • Autor:
  • komentara

'Nema privatizacije zdravstva. Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu Hrvatske, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio', rekao je Drago Prgomet.

 
 
 
 
Što stranke nude za bolje zdravstvo? (Video: Dnevnik Nove TV)
Što stranke nude za bolje zdravstvo? (Video: Dnevnik Nove TV)

Na predstavljanju HDZ-ova zdravstvenog programa u ponedjeljak je najavljeno da neće biti privatizacije zdravstva i podjele na privatno i javno zdravstvo, ali ni poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja i naplate usluga na hitnim bolničkim prijemima za nehitne pacijente, kako je ranije najavljivao sadašnji tehnički ministar zdravlja Dario Nakić.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

"Nema privatizacije zdravstva. Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu Hrvatske, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio. Dakle, nema niti riječi o onome što nam se predbacuje, o tzv. amerikanizaciji zdravstva. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost koja mora biti dostupna svih građanima", rekao je Drago Prgomet na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Nema penalizacije za nehitne pacijente

Poručio je i da neće biti penalizacije za nehitne pacijente u hitnim bolničkim prijemima jer je država, odnosno Ministarstva zdravlja, dužno osigurati pacijentima hitnu medicinsku pomoć na razini primarne zdravstvene zaštite.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je pak kako će hrvatski zdravstveni sustav ostati solidaran i neće biti poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu se razmišljalo zbog naslijeđenih dugova od prethodne Vlade u visini 2,9 milijardi kuna. "U međuvremenu je došlo do gospodarskog rasta, očekujemo da će se taj rast nastaviti i da neće biti potrebe za povećanjem cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja", rekao je Nakić.

Zdravstvo, dodao je, mora biti dostupno svim građanima bez obzira na financijska sredstva koja državi stoje na raspolaganju.

Naveo je kako su u šest mjeseci još uvijek aktualne Vlade povećali kvalitetu zdravstvene skrbi i nabavili niz novih medicinskih uređaja, među kojima i 16 CT uređaja za bolnice širom Hrvatske.

Izgradnja nacionalne dječje bolnice

Za idući mandat najavio je nastavak funkcionalnog povezivanja malih bolnica s većima, administrativno rasterećenje i smanjenje standardnog broja pacijenata po liječniku obiteljske medicine sa 2000 na 1500 pacijenata, te izgradnju nacionalne dječje bolnice u Zagrebu za koju su, kaže, dijelom osigurana sredstva iz fondova EU.

Nakić najavljuje daljnji razvoj hitne medicinske službe te, uz helikopterski, uvođenje hitnog brodskog prijevoza pacijenata.

Ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić najavio je nastavak rada na digitalizaciji zdravstvenog sustava, a kao prvi korak naveo je puštanje u probni rad e-kartona 1. rujna, kao i pokretanje e-portala.

"Putem e-portala povezat ćemo liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i pacijente. U prvoj fazi to ćemo omogućiti za 1,2 milijuna stanovnika, a cilj je rasterećenje pacijenata od čekanja i liječnika od prevelikog administriranja", rekao je Dorčić.

Sljedeći korak bit će izrada središnjeg kalendara naručivanja za sve bolnice, koji će pacijentima omogućiti transparentan uvid u liste čekanja, a onemogućiti dupliciranje narudžbi, rekao je Dorčić.

Ustvrdio je i da će središnji kalendar ujedno demantirati duljinu listi čekanja na dijagnostičke pretrage i preglede, na kojima je sada 800.000 narudžbi. Ravnatelj HZZO-a kaže kako se u većini radi o unaprijed dogovorenim pregledima, a stvarne liste čekanja iznose svega 10-20 posto tog broja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se