Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskorak i Kontra poslali poruku Vladi

HDZ: Najoštrije osuđujemo fizički napad na volontere!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na akciju prikupljanja potpisa građanske inicijative 'U ime obitelji' reagirali su iz udruga Kontra i Iskorak. Iz HDZ-a su reagirali na napad na volontere koji su prikupljali potpise za referendum.

Udruge Kontra i Iskorak reagirale su na akciju građanske inicijative 'U ime obitelji' te su poslali poruku Vladi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

'Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena.

>> Zapaljen ruksak na štandu 'U ime obitelj', volonterka ozlijeđena

Još jednom tražimo od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti izmjene upravo Obiteljskog zakona i osigurati istospolnim parovima pravo na brak i izvanbračnu zajednicu kako bi brojne obitelji koji trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu.

Događaji u proteklih tjedan dana jasno su pokazali da je nužno potreban angažman državnih institucija vezano za promicanje ravnopravnosti i edukaciju građana i građanki o ljudskim pravima.

Zahtjevamo da se hitno usvoji Nacionalni program za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta koji će uključivati konkretne mjere s ciljem edukacije javnosti o ljudskim pravima LGBT osoba', stoji u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Juras iz Kontre te Zoran Dominković iz Iskoraka.

HDZ: Takvi napadi su izravan udar na temeljne vrijednosti

Podsjetimo, prikupljanje potpisa za referendum o braku traje tek nekoliko dana, a Udruga koja ga inicira već dobiva brojne prijetnje. Kidaju im plakate, napadnuta je jedna studentica, a posljednje je i zapaljenje štanda. Na sve to reagirali su iz HDZ-a.

'Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na volontere građanske inicijative 'U ime obitelji' koje su u više navrata napale određene skupine. Takvi napadi su izravan udar na temeljne vrijednosti svakog civiliziranog i demokratskog društva, a to su pravo na izražavanje svojih stavova, sloboda mišljenja i javnog djelovanja.

Napadi kojima smo svjedoci zadnjih dana upozoravaju na sve rašireniju pojavu ograničavanja svih tih prava i HDZ se pita kako je moguće da se na pragu ulaska u EU nitko iz odgovornih institucija i obnašatelja vlasti ne reagira na spomenuti govor mržnje.

HDZ poziva Vladu, Državno odvjetništvo i nadležne institucije, ali i građanske udruge da hitno poduzmu odgovarajuće zakonske mjere', stoji u priopćenju.

Vlada: Pozivamo na jednako poštivanje prava

Na upit Dnevnik.hr-a iz Vlade su rekli kako je Prema zakonu o referendumu za ustavnost referenduma nadležno Državno povjerenstvo za povredu referenduma i Ustavni sud Republike Hrvatske.

'Vlada Republike Hrvatske poziva na jednako poštivanje prava svih građana i čvrsto osuđuje svaki oblik nasilja. Citirat ćemo i predsjednika Vlade Milanovića koji je poslao jasnu poruku prije prošlogodišnjeg Gay pridea u Splitu: 'Imamo prava biti drukčiji, imamo pravo se javno izražavati i to treba poštivati. To je moja poruka Splitu i Hrvatskoj i svima onima koji misle drukčije', rekli su iz Vlade.

Dodali su kako je ova Vlada 'odlučila krenuti naprijed po pitanju prava LGBT osoba te je iz tog razloga osnovano povjerenstvo unutar Ministarstva uprave koje radi na izmjenama Zakona o registriranom partnerstvu, a po prijedlozima udruga od prije tri godine koje su podržali Klub saborskih zastupnika SDP-a i HNS-a'. Podsjećaju i na izjavu premijera Milanovića s prošlogodišnjeg Split Pridea gdje je rekao kako treba ići naprijed po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit je stvari u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene