Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi media

HDZ: Nismo krivi, a USKOK je optužnicom odlučio o pobjedniku izbora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u povijesti Hrvatske danas se jedna stranka branila pred sudom od optužbi za korupciju

'HDZ se ne smatra odgovornom, HDZ nije pribavila protupravnu imovinsku korist, već je i sama oštećena djelovanjem pojedinaca koji su stekli protupravnu imovinsku korist', kazao je na početku današnjeg suđenja pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje ocu i mužu Mirjana, Petra i Bruna svjedočit će o podrijetlu imovine obitelji Sanader Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina

'Sanader kao predsjednik stranke nije potpisivao račune, to je radio glavni tajnik. Uskok je potpuno neosnovano optuzio HDZ i tako odredio pobjednika parlamentarnih izbora. To je nezabilježen slučaj u svjetskoj sudskoj praksi', kazao je Terešak u ime HDZ-a.

'Nadzorni odbor stranke nadzire poslovanje predsjednisštva koje jedino odlučuje o financijama. Sve to radi glavni tajnik. Predsjednik stranke nije potpisao niti jedan virman ni nalog za plaćanje. 2. prosinca 2011. Uskok je obustavio postupak protiv Ivana Jarnjaka kao odgovorne osobe. To su trebali uraditi i sa strankom. Međutim oni su napravili presedan optuzivši stranku. Predsjednik nije znao za crne fondove, a stranka je imala dovoljno novaca. Donatori su obmanjivani od strane pojedinaca jer je novac završavao u njihovim džepovima, a ne u stranci. Oni su taj novac trošili ne za potrebe stranke nego po osobnim kriterijima njih samih', rekao je Vladimir Terešak odvjetnik HDZ-a.

'Zašto bi HDZ imao crne fondove kad je stranka mogla neometano i zakonski koristiti donacije? Je li Sanader, ako je počinio to za što ga terete, koristio položaj predsjednika Vlade ili stranke? Novac se brojao u Carini, a ne stranci. Nevenka Jurak tvrdi da je prema ranijem dogovoru s Mladenom Barišićem svu dobit morala davati HDZ-u. Dobit Fimi medije je bila 28 milijuna kuna, a HDZ je platila 9 milijuna. Dakle ostalo je 19 milijuna kuna. Kakav je to dogovor? To je dokaz da se radilo o otimačini na račun pojedinaca, a ne stranke', dodaje pravnio zastupnik Hrvatske demokratske zajednice.

Prilikom unošenja u zapisnik, prvooptuženi Ivo Sanader imao je prigovor. No, sutkinja Ivana Čalić oštro ga je opomenula ga da joj ne upada u riječ dok diktira te da sve prigovore može dati na kraju diktata.

'Stvorio se dojam, i u medijima i u cjelokupnoj javnosti, da je HDZ djelovao kao kriminalna organizacija, a to govore čak i saborski zastupnici vladajuće koalicije. Stalno se govori o protupravnoj imovinskoj koristi. HDZ je unaprijed osuđen, a ja postavljam pitanje - kakvu korist ima 220 tisuća članova HDZ-a? Korist je imalo nekoliko pojedinaca koji su postupali vaninstitucionalno i van stranke, a članovi stranke trpe veliku štetu. Povukao bih paralelu između stranke i obitelji. Ako je jedan član obitelji počinio kazneno djelo zar se cijela obitelj može smatrati kriminalnom organizacijom?, pita se Terešak.

Marica Ivanković zastupnica Fimi medije kaže da je ta tvrtka poslovala na temelju ugovora. Sve te ugovore su potpisale osobe koje su tražile poslovne usluge. Ti ugovori nisu sklapani pod prijetnjom ili prisilom. Svi svjedoci su rekli da je to bila korektna poslovna suradnja.

>> 'HDZ je naručivao, a Fimi media je sve to plaćala'

Nakon obrana Ive Sanadera i ostalih optuženika na suđenju za jednu od najvećih korupcijskih afera na red je došla i stranka HDZ.

'Trag novca ne vodi prema HDZ-u. Onaj dio koji se može označit kao novac koji je dolazio prema središnjici, trošen je prema osobnom kriteriju vrlo malog broja ljudi, prema tome potpuno sakriveno od predsjedništva koje je u to vrijeme funkcioniralo i donosilo materijalno-financijske odluke, a sam kriterij trošenja je vrlo osoban', rekao je rani Budin.

Bivši rizničar i šef carine Mladen Barišić i bivša blagajnica Branka Pavošević, koji su priznali krivnju, te tadašnji šef stranke Ivo Sanader trojac je oko kojeg se sve vrtjelo, svjedočio je na sudu bivši tajnik stranke Ivan Jarnjak.

Priznali ili ne, reperkusije su već pretrpljene, barem one političke. A financijske će doći na red bude li stranka osuđena. Stajat će ju to oko 30 milijuna kuna koje će morati vratiti državi. Odvjetnik Budin ima drugačiju računicu.

'Zasad se optužnica nije mijenjala. Dakle, riječ je o 30-ak milijuna kuna, međutim spremajući se za obranu i završnu riječ, naša matematika pokazuje bitno drugačiju situaciju, odnosno bitno manju', kaže Budin.

Kraj suđenja je blizu, a budu li proglašeni krivima, nakon kadrovskih promjena u vrhu stranke, Karamarko već ima spreman odgovor: To više nije onaj isti HDZ.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene