Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestručnost i neznanje

HDZ: Ministarstvo poljoprivrede najodgovornije za neiskorištenost EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu Krunoslav Zmaić ocijenio je u subotu u Osijeku da su Ministarstvo poljoprivrede i ministar Tihomir Jakovina najodgovorniji za nisku iskorištenost sredstava europskih fondova i da to vodi prema daljnjoj propasti hrvatskog sela i ruralnog prostora.

"Ta odgovornost proizlazi iz nestručnosti i neznanja u upravljanju EU fondovima, nesnalaženju u provedbi pretpristupnog fonda IPARD te gotovo nikakve pripremljenosti za provedbu europskog Fonda za ruralni razvoj", ustvrdio je Zmaić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakva nam je zapravo država... VIDEO Možete li vjerovati da je ministar ovo izjavio? Slika nije dostupna Bespovratni poticaji Poljoprivrednicima i do 70.000 eura bespovratnih poticaja

Prozvao je ministra Jakovinu da obmanjuje javnost iznoseći podatke kako je ugovorenost IPARD-a na razini od 94 posto, a postotak isplaćenih potpora na razini 35 posto ukupnih sredstava. Na kraju siječnja prošle godine je ugovoreno projekata u vrijednosti od 128 milijuna eura, odnosno 70,6 posto sredstava, a bilo je isplaćeno 47,7 milijuna eura, odnosno 26,11 posto raspoloživih sredstava IPARD-a, rekao je Zmaić.

"Ovako loša iskoristivost do sada je nezabilježena u povijesti provedbe EU fondova", istaknuo je Zmaić. Po njegovim riječima, Ministarstvo je u studenom prošle godine odlučilo prekinuti ugovaranje novih projekata iz IPARD-a, uz obrazloženje da se želi pomoći poplavljenim područjima putem podmjere 5.2 Programa ruralnog razvoja do 2020. godine, što je, kako tvrdi, rezultiralo s dva natječaja i bez ugovorenih projekata pomoći poplavljenoj Slavoniji.

Zmaić drži da je Ministarstvo poljoprivrede najodgovornije za gubitak značajnih sredstava EU fondova za razvoj poljoprivrede i hrvatskoga sela u posljednje tri godine te zbog nekvalitetne pripreme za Fond za ruralni razvoj. To će, upozorio je, imati dugoročne posljedice za konkuretnost hrvatske poljoprivrede te opstanak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ruralnih područja.

Tajnik HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu Tugomir Majdak rekao je da Hrvatska, zbog svega toga, nepovratno gubi EU sredstva. Nesposobnošću da potroši sredstva IPARD-a, Vlada i nadležno Ministarstvo nas dovode u poziciju nespremnosti za korištenje izdašnijih sredstava Fonda za ruralni razvoj i zbog toga će Hrvatska od 2017. godine morati vraćati neiskorištena sredstva, procjenjuje Majdak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene