Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRANAČKI JACK POT

ČISTA ZARADA Znate li koliko je HDZ zaradio na izborima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je na posljednjim izborima zapravo zaradio čistih 1,8 milijun kuna, SDP izgubio milijun i pol, Most je u postizbornom minusu od 381 tisuću, a Živi zid je zaradio 86.441 kunu.

Objavom financijskih izvještaja političkih stranaka koje su na izborima 11. rujna ušle u Sabor, mogao bi se steći dojam da su stranke u velikim financijskim problemima zbog milijunskih minusa. No, to ne vrijedi za svaku stranku. Neke, doduše, jesu izgubile, ali ima i onih koje su, poput HDZ-a, na izborima zaradile iznose gotovo ravne dobicima na lutriji.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) jedna lista samo kunu Objavljena financijska izvješća stranaka: Tko je potrošio najviše, a tko u kampanju nije uložio ni lipe Slika nije dostupna "EPSKA PLJAČKA" Todorić se raspisao i poručio Plenkoviću: "Ovo je pravi rat protiv Hrvatske, a ne vaša hibridna medijska imaginacija"

Stranke koje na izborima uđu u Sabor imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe. Ta se naknada isplaćuje stranci za svakog saborskog zastupnika, a prema odluci Vlade od 4. kolovoza, na prošlim izborima iznosi 135 tisuća kuna. 

Ovaj novac dobiva stranka za svako zastupničko mjesto, bez obzira na naknadne manevre pojedinih političara. Primjerice, Hrvoje Runtić je na izborima saborski mandat osvojio kao član Živog zida, ali je odmah potom odlučio izaći iz te stranke (trenutno uz njegovo ime na saborskim internetskim stranicama stoji Most). Unatoč tom preokretu, ovih 135 tisuća kuna za Runtićevo mjesto dobit će Živi zid. 

Najveći "posao" od ovih izbora napravila je Hrvatska demokratska zajednica koja je (sa svojim partnerima HSLS-om i HDS-om) na izborima osvojila 61 zastupnički mandat, pa će im iz proračuna za troškove kampanje biti isplaćeno 8.235.000 kuna. Iz njihovog financijskog izvješća proizlazi da su im rashodi bili veći od prihoda za gotovo 3,2 milijuna kuna, no kada se podvuče crta nakon što od Državnog izbornog povjerenstva dobiju novac za troškove kampanje, HDZ (s partnerima) je u plusu nevjerojatnih 5.074.315 kuna. Čak i kada se od tog iznosa oduzme 3,25 milijuna kuna vlastitih sredstava koje je HDZ utrošio (ostalih 7,16 milijuna bile su donacije), čista zarada od posljednjih iznosti će nešto više od 1,8 milijuna kuna. 

Za razliku od HDZ-a, SDP je na ovim izborima katastrofalno poslovao. Osim gotovo sigurne vlasti i predsjednika stranke, izgubio je i ozbiljan novac. Sa svojim partnerima iz Narodne koalicije, SDP je prijavio konačan izborni minus od 1,8 milijuna kuna, s tim da su im simpatizeri donirali tek nešto manje od 209 tisuća kuna, a svog su novca potrošili nešto više od sedam milijuna kuna.

No, kako su osvojili 54 zastupnička mjesta iz proračuna će im stići 7.290.000 kuna, čime, doduše pokrivaju prijavljeni minus, ali kad se od toga oduzmu vlastita utrošena sredstva za kampanju, blagajna SDP-a je nakon ovih izbora siromašnija za milijun i pol kuna

Most nezavisnih lista u izbornu je promidžbu uložio 2.050.000 kuna vlastitih sredstava i tek 21.215 kuna donacija, no potrošili su ipak više od toga pa se u financijskom izvješću iskazao minus od 86.153 kune. Nije problem, jer će im iz proračuna za njihovih 13 zastupničkih mandata stići 1.755.000 kuna. Ne ubrojimo li uloženi novac, Most je zapravo u plusu 1.668.847 kuna. Ipak, kada se oduzmu vlastita uložena sredstva, Most je na izborima osiromašen za oko 381 tisuću kuna

Živi zid je, sa svojim partnerima, na posljednje izbore izašao sa 448.250 kuna vlastitih sredstava i još 247.250 kuna prikupljenih donacijama. Rashodi su im bili znatno veći, pa su u konačnici prijavili minus od 545.309 kuna. Međutim, živozidaši i njihovi partneri napravili su dobar posao jer će im iz proračuna, samo za troškove kampanje, stići 1.080.000 kuna, što će im biti dovoljno da pokriju i prijavljeni minus i vlastita uložena sredstva i još će im nakon svega toga ostati 86.441 kuna

IDS je jedna od rijetkih stranaka koje nisu prijavile gubitak u kampanji, već im je nakon svega ostalo 189.313 kune. Za trojicu svojih zastupnika stići će im još 405.000 kuna, što ne izgleda loše. Ipak, IDS je u kampanju uložio gotovo 1,1 milijun vlastitih kuna, pa su i oni u konačnici ipak izgubili više nego solidnih pola milijuna kuna. 

Ipak, čak ni najveći gubitnici ne moraju očajavati jer će im se iz proračuna svaka tri mjeseca slijevati nova sredstva, pa će vrlo brzo i njihovi računi izaći iz crvenog. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene