Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza odgovora

REZULTAT ĆE VAS IZNENADITI Usporedili smo politike HDZ-a i SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako su stranke odgovorile na 30 tvrdnji koje smo im postavili, u kojim se temama u potpunosti slažu, a u kojima su vidljive nepomirljive razlike, donosimo u analizi prikupljenih odgovora.

Dva politički najjača oponenta HDZ i SDP zapravo su više slični nego različiti. Pokazuju to i stranački odgovori iz aplikacije Nove TV 'Gdje sam 2016.?'. Kako su stranke odgovorile na 30 tvrdnji koje smo im postavili, u kojim se temama u potpunosti slažu, a u kojima su vidljive nepomirljive razlike, donosimo u analizi prikupljenih odgovora. Odgovarali su ocjenom od 1 do 10 pri čemu je 1 potpuna negacija, a 10 potpuna potvrda tvrdnje.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Razlika tek u nijansama

To su SDP i HDZ. Koliko god se trudili pokazati da su različiti, SDP i HDZ po svojim su odgovorima sličniji nego što su možda i sami pretpostavljali. Toliko slični, a ipak u nijansama različiti.

Nepomirljivi u ideološkim pitanjima

Najveću razliku, očekivano čine ideološka pitanja. SDP s čistom desetkom, dakle u potpunosti, podržava tvrdnju da je „Pobačaj osobni izbor i pravo“, HDZ smatra da nije i to ocjenom 2. Prava istospolnih zajednica SDP bi izjednačio s pravima ostalih dok HDZ ne bi i to pokazuje opet ocjenom 2. Branitelje bi HDZ zaštitio Ustavom, ali ne ocjenom 10 već ipak 8, što može značiti da postoje neki uvjeti pod kojima bi to napravili. SDP je decidirano protiv definiranja prava branitelja Ustavom i to ocjenom 1.

Ćirilićne natpise u Vukovaru SDP bi postavio (ocjena 2) dok bi HDZ postavljanje natpisa odgodio (ocjena 10).

Najveća je pak razlika oko mjere 1000 eura za bebu. SDP je apsolutno protiv, ocjena 10, dok je HDZ apsolutno za, što je očekivano s obzirom na to da je to njihovo predizborno obećanje bilo, ali i ostalo.

No ne treba zaboraviti da je iz redova oporbe SDP u saborsku proceduru uputio zakon po kojem bi oni rođenje djeteta stimulirali s čak 8000 kuna. Takav je prijedlog Vlada Tihomira Oreškovića, HDZ-a i MOSTA odbila. SDP od te mjere, koja je samo trebala biti provokacija HDZ-u, definitivno je odustao.

Razlika vidljiva u dijelu životnih tema

SDP misli da ne treba žuriti s uvođenjem eura, HDZ misli da treba, ali im je ocjena 7, što znači da jesu za euro žurno, ali ipak pod nekim uvjetima.

Doprinose na plaće SDP bi smanjio, što odgovara njihovom predizbornom programu, ali i potezima koje su vukli dok su bili na vlasti. HDZ je s ocjenom 4 zapravo rekao da su protiv smanjenja doprinosa na plaće.

HDZ je svoj predizborni program potvrdio stavom da žele smanjiti PDV u sljedeće dvije godine. SDP je ocjenom 5, koja i dalje znači negativan, ali graničan odgovor, dao naslutiti svoje obećanje o mogućem smanjenju nekih stopa PDV-a.

Razlika se vidi, iako ne značajna, oko poreza na imovinu. SDP ga ne želi, stav je čvrst, ocjena 9, dok je HDZ ocjenom 4 ipak rekao da je porez na imovinu potreban.

Da prijevoz za srednjoškolce treba biti besplatan bez obzira na imovinski cenzus, smatra SDP, no ocjena 7 pokazuje kako bi ipak našli neko ALI i neke uvjete. HDZ je pak protiv što pokazuje ocjenom 4, znači ne bi svima besplatan prijevoz i vjerojatno bi imovinski cenzus ostavili.

Na otpuštanja u državnoj službi SDP bi pristao pod nekim uvjetima što pokazuju ocjenom 6, HDZ-u to nije prioritet, ocjena 3.

Puno je više sličnosti između ove dvije konkurentske stranke

Obje bi stranke majkama produljile punu plaću na porodiljnom dopustu (10/10). To su obećali i u svojim programima. Kurikularnu reformu smatraju dobrom mjerom (10/10). Dopunsko osiguranje ne bi poskupljivali (10/10). Kopanje nafte po Jadranu nepoželjno je za obje stranke (9/9). Tu će biti zanimljivo vidjeti stavove SDP-ovih partnera iz HNS-a koji su bili zagovornici projekta eksploatacije Jadrana. Arbitražu s MOL-om nastavile bi obje stranke (10/10). SDP dok je bio na vlasti započeo je arbitražu s MOL-om, a HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka bio je protivnik arbitraže. Novo vodstvo HDZ-a po ovom je pitanju stavove izjednačilo s onima SDP-a. I SDP I HDZ misle da treba požuriti s ulaskom u Schengen. Zanimljivo je da su graničnim odgovorom 5 rekli da su protiv ukidanja nekih općina. Predizborne koalicije obje stranke ne bi zabranile (10/10).

Izazivanje nerada na sportskim terenima obje bi stranke kažnjavale zatvorom. A ne bi ni odustali od zaštite građana s kreditima u „švicarcu“ unatoč porukama iz Bruxellesa. To je također jedno od pitanja gdje su se sporili SDP i HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka. Bivši šef HDZ-a isticao je kako će ta, inače mjera Milanovićeve Vlade, doći na naplatu građanima. Bruxelles je kritizirao, a čini se da Andrej Plenković kao i Zoran Milanović misli da se Bruxellesu može oduprijeti.

Obje se stranke slažu da državnu imovinu ne treba u potpunosti privatizirati kao što su obje stranke protiv podjele Hrvatske na 5 regija.

Malo veća razliku, ali ipak razmišljanje u istom smjeru pokazali su SDP i HDZ u sljedećim temama

Da uvjeti Srbiji za članstvo u EU trebaju biti čvršći, smatraju i SDP i HDZ, s tim da je stav HDZ-a ocjenom 10 čvršći od SDP-ove šestice.

Obje su stranke protiv revidiranja ugovora s Vatikanom, HDZ čvrsta jedinica, a SDP granična petica.

Slažu se SDP i HDZ i oko toga da predsjednika Republike ne treba birati u parlamentu. Zanimljivo jer je upravo Zoran Milanović nakon izbora Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu RH nekoliko puta javno rekao kako je vrijeme da se razmotri mogućnost izbora predsjednika u parlamentu.
Da zdravstvene usluge ne treba naplaćivati po imovininskom stanju osiguranika, također misle obje stranke.

SDP je čvrstim stavom i ocjenom 10 poručio da treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji neredovito isplaćuju plaće radnicima. HDZ misli isto, ali je ocjena koju su dali 8.

Statistička analiza odgovora pokazala nam je da su razlike između dviju stranaka vrlo male

Od 30 pitanja dvije najveće stranke SDP i HDZ u odgovorima se znatno razlikuju u 8 tvrdnji. Razlike su, ali manje vidljive u još 3 pitanja

U 13 tvrdnji odgovori se HDZ-u i SDP-u podudaraju u potpunosti ili je razlika tek u jednom bodu, dakle minimalno. 

Nijansirane razlike koje upuju na veliku sličnost dviju političkih opcija vidljive su u odgovorima na još 6 tvrdnji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene