452316
452316
452316
452316
452316

Plenković odgovorio je li spreman dati Mostu mjesto predsjednika Sabora

  • , 04.10.2016., 12:08
  • Autor:
  • komentara

HDZ i Most nastavljaju pregovore o sastavljanju Vlade u 15 sati, no vodeći HDZ-ovci već od ranog jutra pristižu u središnjicu stranke.

 
 
 
 
Andrej Plenković o pregovorima s Mostom (Video: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković o pregovorima s Mostom (Video: Dnevnik.hr)

Andrej Plenković izjavio je da se pregovori nastavljaju, prema predviđenom hodogramu. Na pitanje je li točno da Most sada dvoji između četiri ministarstava i predsjednika Sabora ili pet ministarstava i je li to tema pregovora, Plenković je odgovorio: 

'Pitajte njih. Razgovaramo. Sve je na stolu i predmet pregovora - i sastav Vlade i ključne dužnosti u Saboru.'

Na pitanje li to uopće opcija za HDZ, Plenković je odvratio: 'Ja sam rekao što nam je jako važno', aludirajući na svoju izjavu od neki dan kada je kazao da je funkcija predsjednika Sabora za HDZ jako važna iz čega se može zaključiti da bi HDZ i jako teško odustao od nje.

Kad je riječ o zahtjevu Mosta za tzv. vertikalnim kadroviranjem, Plenković je kazao kako se zalaže da vlada bude zajednička i jedinstvena, odnosno da ministri ne budu u izoliranim odjelima, već da djeluju kao kolegij na vladi. 'Isto tako, to može biti i na razini ministarstava. Ne vidim problema u suradnji ljudi koji vode ministarstva na čelnim dužnostima, bilo da su iz HDZ-a ili Mosta', rekao je.

Milijan Brkić kazao je dolazeći u središnjicu HDZ-a da pregovori s Mostom idu u dobrom smjeru.

'DANAŠNJI SASTANAK S MOSTOM BIT ĆE KRATAK'

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u utorak kako vjeruje da pregovori s Mostom idu prema finalizaciji te da će na konzultacijama kod Predsjednice Republike imati dovoljan broj potpisa, a na konstituirajućoj sjednici Sabora 14. listopada i novu Vladu.

'Jučer smo imali vrlo kvalitetne razgovore s Mostom i pregovori su nastavljeni vrlo argumentirano, pozitivno i u dobroj vjeri. Vjerujem da će tako biti i danas i da idemo prema finalizaciji, što znači da bi u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike imali dovoljan broj potpisa, a onda, 14. listopada, na konstituirajućoj sjednici Sabora imali i Vladu', kazao je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan o pregovorima s Mostom.

Da su pregovori s Mostom pri kraju smatra i HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić, koji ocjenjuje da će današnji sastanak kratko trajati.

Čelnici HDZ-a i Mosta, Andrej Plenković i Božo Petrov, s četvrte su runde pregovora o novoj Vladi u ponedjeljak navečer izišli zadovoljni. Petrov je rekao da se razgovaralo o njezinu ustroju, a Plenković je izrazio uvjerenje da će u ponedjeljak, kada su najavljene nove konzultacije kod predsjednice Republike, dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade.

PREGOVORI O RASPODJELI RESORA

Predstavnici Mosta i HDZ-a danas će opet sjesti za isti stol ne bi li se približili dogovoru o novoj Vladi. I Andrej Plenković i Božo Petrov nakon još jedne runde razgovora u ponedjeljak zaključili su kako su oni bili - plodonosni.

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

U ovoj fazi pregovara se o raspodjeli resora, odnosno fotelja. Kako sada stvari stoje, buduća vlada trebala bi imati četiri potpredsjednika, a svaki od njih trebao bi biti zadužen za neki resor. HDZ želi ministarstvo gospodarstva, a Mostu su spremni prepustiti energetiku koju bi spojili s ministarstvom zaštite okoliša.

I dalje se velika pregovaračka borba vodi oko mjesta predsjednika Sabora koje želi Most, a Plenković je kazao kako je HDZ-u to mjesto jako važno. Za očekivati je da ga neće pustiti tako lako, a ako to i naprave, Most u tom slučaju ne bi mogao dobiti pet ministarstava i mjesto potpresjednika Vlade što je ponuda koja je sada na stolu.

Predsjednica je za ponedjeljak sazvala nove konzultacije na Pantovčaku, a konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi se održati do 14. listopada. U HDZ-u žele riješiti sve do kraja tjedna, prikupiti više od 76 potpisa s kojima bi otišli kod predsjednice.

'Uvjeren sam da ćemo najkasnije u ponedjeljak, kada su zakazane nove konzultacije kod predsjednice, biti u poziciji i dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade', poručio je predsjednik HDZ-a nakon sastanka u ponedjeljak. (N.C./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se