Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgađa se konstituirajuća sjednica

Opara će ipak surađivati s Kerumom, HDZ ide u koaliciju s HGS-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgođena je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Splitu za 17. srpnja. Sjednica se odgađa kako bi se definirala koalicija između splitskog HDZ-a i stranke Željka Keruma - HGS.

Konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća (GV) zakazana za ponedjeljak, 3. srpnja, bit će odgođena za 17. srpnja kako bi se definirao koalicijski sporazum između splitskog HDZ-a i Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma radi formiranja natpolovične većine potrebne za donošenje odluka u tom vijeću, doznaje se od predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor

"Odgodu konstituiranja skitskog Gradskog vijeća u novom sazivu za 17. srpanj dogovorio sam ovog vikenda s predsjednikom HGS-a Željkom Kerumom kako bismo u sljedećih desetak dana detaljno razradili programske smjernice sadržaja koalicijskog ugovora," rekao je u nedjelju Škorić.

Istaknuo je kako su njegovi pregovori s Kerumom otvorili "brojna pitanja o načinu buduće dugoročne suradnje, ali ni o jednoj temi nije bilo razmimoilaženja".

Na upit hoće li sutrašnje odgađanje konstituirajuće sjednice ugroziti donošenje gradskog proračuna Splita za 2017, zbog kojeg je neizglasavanja Branka Ramljak obavljala dužnost Povjerenice Vlade RH do izbora novog gradonačelnika, Škorić je odgovorio niječno.

"Novoizabrani gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara ima ovlasti za korištenje instituta privremenog financiranja Grada, a nakon konstituirajuće sjednice koja će se održati 17. srpnja u sljedećih desetak dana bit će sazvana nova sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti gradski proračun za 2017. godinu", objasnio je Škorić.

Podsjetio je da je HDZ odmah nakon pobjede njihova kandidata za splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare pozvao "sve one koji žele, a svjetonazorski i programski su nam bliski, da se uključe radi razvoja grada i pokretanja investicija."

"Zato smo i krenuli s HGS-om u proces dogovaranja svih elemenata programske suradnje, koja definira zajedničke ciljeve i projekte koje želimo realizirati u sljedeće četiri godine", objasnio je Škorić razloge pregovaranja splitskog HDZ-a s HGS-om
Splitsko Gradsko vijeće broji 35 vijećnika a na nedavnim lokalnim izborima HDZ je osvojio 11, a HGS osam vijećničkih mandata, dok je stranka Pametno osvojila sedam, Mostu je pripalo pet, a SDP-u četiri vijećnička mandata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene