Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju više od 78 ruku

SVE OČI UPRTE U SABOR HDZ: Tražit ćemo da se o šefu Sabora glasa javno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HDZ su računaju na područu 78 zastupnika Domoljubne koalicije, Mosta, te dva zastupnika Milana Bandića i dva manjinca.

HDZ će na sjednici Sabora tražiti da glasovanje bude javno, doznaje Jutarnji list iz izvora u vrhu stranke, a ono na što računaju je podrška 78 zastupnika Domoljubne koalicije, Mosta, te dva zastupnika Milana Bandića i dva manjinca.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Jedan od manjinaca koji će dignuti ruku za njih navodno je predstavnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas koji pak poručuje da još nije donio odluku kome dati glas jer čeka dogovor s ostalim zastupnicima manjina.

Podsjetimo, za ponedjeljak je zakazan konstituirajuća sjednica Sabora, a dok će kandidat domoljubne koalicije biti Željko Reiner, još se ne zna hoće li i lijeva koalicija imati svoj prijedlog. Priča se da bi njihov kandidat mogao biti Josip Leko ili kako neki mediji pišu, čak i Drago Prgomet, bivši Mostovac i šef Hridi.

Ostaje vidjeti hoće li novi predsjednik Sabora imati potporu više od 78 zastupnika, koliko ih je kod Predsjednice podržalo novog mandatara Oreškovića. A bude li u ponedjeljak ustinu više kandidata glasovanje će, čini se, biti tajno, što će dodatno zakomplicirati situaciju.

Poslovnik Sabora o tajnom glasovanju

U članku 260. Poslovnika Hrvatskog sabora, objašnjeno je kada se provodi tajno glasovanje, ali i kako se može donijeti odluka da glasovanje ipak bude javno.

Evo što stoji u spomenutom članku:

'Tajno glasovanje provodi se u pravilu pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje.

Na prijedlog najmanje desetine zastupnika Sabor može odlučiti da se javno glasuje i u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka, s tim da se najprije glasuje o prijedlogu koji je podnio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a nakon toga o drugim prijedlozima prema abecednom redu prezimena kandidata.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene