Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ bježi SDP-u za sedam posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demokratska zajednica zauzela je u siječnju prvo mjesto, koje je do tada više mjeseci uzastopno dijelila sa Socijaldemokratskom partijom Hrvatske.

Redovito istraživanje Jutarnjeg lista u prvom je ovogodišnjem krugu mjerenja rejtinga političkih stranaka pokazalo kako je HDZ u izbornu godinu ušao s više od sedam posto prednosti u odnosu na drugoplasirani SDP, što je jedna od najvećih razlika u korist HDZ-a od početka mandata Sanaderove vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu? Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču"

U prosincu je vladajuća stranka bila prošla kroz veliku krizu: imali su čak deset posto manje nego sada, a velik dio ispitanika inače naklonjenih HDZ-u tada se opredijelio za HSP, koji je zbog toga incidentno došao na visokih 16,3 posto glasova. Bilo je to zbog iritacije dijela desnije orijentirane javnosti pritvaranjem i štrajkom Branimira Glavaša, a i prije je Đapićeva stranka kratkoročno profitirala na iznenadnim skokovima emocija kod proganjanja istaknutijih protagonista Domovinskog rata. Tako je bilo i tijekom uhićenja Ante Gotovine, ali se za HSP brzo istopilo.

U prosincu je Sanaderov kabinet bio nešto aktivniji, a Glavašev se slučaj razvodnio, pa je rezultat porast povjerenja u Vladu (za oko sedam posto u odnosu na prosinac) i, općenito, bolji rezultat HDZ-a. Dva ključna posla Vlade s kraja prošle godine koja su mogla utjecati na popravak rejtinga su isplata nove rate duga umirovljenicima i plasiranje Ininih dionica građanima po povlaštenim uvjetima.

U prvim danima siječnja, kada je provedena ova anketa, nisu se još bile razvile dvije afere koje će obilježiti siječanj: ona sa satovima premijera Sanadera i striptiz-skandal zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara. Jedna je štetna za HDZ, a druga za SDP, no tek će se sljedećeg mjeseca vidjeti hoće li one uopće utjecati na rezultate dviju vodećih stranaka.

HNS i HSP stranke su koje dijele treće mjesto i iako su obje već istaknule kandidate za premijera, HNS Čačića, a HSP Đapića, i jedna i druga zasad su nedohvatljivo daleko od konkurencije. Imaju, dakle, više nego dvaput manje od SDP-a i slabiji su od HDZ-a otprilike tri puta.

HSS-ov novi euroskeptični kurs nije osobito prihvaćen: stranka je u odnosu na listopad ili studeni prošle godine gotovo prepolovila svoju popularnost. HSLS je opet ispod praga, sada na 4,1 posto, a HSU ima 3,5 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene