Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat drugog kruga: 971 Karamarko, 860 Kujundžić

Neizvjesna izborna noć u HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je na 15. Općem saboru stranke izabrao predsjednika stranke i druge stranačke dužnosnike. Novi predsjednik HDZ-a je Tomislav Karamarko.

Tomislav Karamarko je dobio ukupno 971 glasova, a Milan Kujundžić 860 glasova

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Što bi izabrali birači HDZ-a Slika nije dostupna Istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Što bi izabrali HDZ-ovi birači!

03:32 - Rezultati treće kutije:

Karamarko 224
Kujundžić: 208

02:58 -  Rezultati druge kutije:

Karamarko: 183
Kujundžić: 173 

02:23 - Nakon prve prebrojane glasačke kutije vodi Karamarko s  188 glasova dok Kujundžić ima 169

00:50 - Jadranka Kosor napustila je Opći sabor HDZ-a i otišla kući, kako doznajemo ne planira se vratiti. Nije sudjelovala u drugom krugu izbora, iako je rekla da će večeras pakirati stvari u svom uredu, napustila je dvoranu V. Lisinski i uputila se kući.

Jadranka Kosor prvi je čovjek stranke i u demokratskom svijetu bilo bi primjereno da upravo ona pobjedniku preda stranku, no kako doznajemo od ljudi bliskih Jadranki Kosor poraz koji je pretrpjela bio je pretežak udarac za nju.

U drugom krugu nije glasovao niti Vladimir Šeks koji je također otišao kući jer ni on nije skupio većinu glasova da postane potpredsjednik HDZ-a.

Na saboru su prisutni svi ostali protukandidati. Prema hijerarhiji HDZ-a stranku može predati ako se Jadranka Kosor ne pojavi trenutni potpredsjednik - Darko Milinović.

00:10 - Vladimir Šeks napustio je Opći sabor HDZ-a prije kraja glasovanja u drugom krugu. Nije htio čekati objavu konačnih rezultata. Još je nepoznato je li on ušao kao potpredsjednik u vrh nove stranačke strukture HDZ-a.

Predsjednik povjerenstva Zvonko Milas izvijestio je Sabor HDZ-a o rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a.  Prikupljen je 2.001 listić.  Valjanih je bilo 1.995,  5 je bilo nevažećih, a jedan listić nije bio ubačen u kutiju.

848 glasova dobio je Tomislav Karamarko, 357 Jadranka Kosor, 523 Milan Kujundžić, 169 Darko Milinović, a 98 Domagoj Milošević.

U drugi krug izbora, koji počinje točno u ponoć, ulaze Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić. Vrijeme izbora razljutilo je prisutne te su dvoranom Lisinski odjekivali zvižduci. 'Moramo isprintati nove listiće i napraviti nove popise birača. Ako ste izdržali ovoliko izdržati ćete i još malo', rekao je Zvonko Milas. Ivan Jarnjak najavio je pauzu do 23:45.

Jadranka Kosor već večeras uzima svoje stvari iz središnjice HDZ-a

Jadranka Kosor je nakon službene objave rezultata rekla da joj je žao što je nisu prepoznali ni kada je u najtežem trenutku za HDZ, kada je stranku napustio Ivo Sanader, preuzela vodstvo. Rekla je da neće dati naputke za koga da njezini delegati glasaju. 'Već ću večeras uzeti svoje stvari i napustiti poziciju predsjednice stranke', odgovorila je Kosor novinarima Dnevnika Nove TV na upit kada će obaviti primopredaju.

Glasovanje izaslanika je trajalo do 18 sati nakon čega je krenulo zbrajanje glasova. 

Karamarko: Kada je netko najbolji, uvijek ga žele rušiti

Karamarko je rekao da je zadovoljan s još uvijek neslužbenim rezultatima po kojima on definitivno zajedno s Kujundžićem ulazi u drugi krug. Očekuje svoju pobjedu i već najavljuje kako će zasigurno odlučno surađivati s Prgometom kojeg je nazvao istinskim HDZ-ovcem i braniteljima, a koji je većinom glasova izabran za zamjenika predsjednika HDZ-a. Ipak, naglasio je kako je još uvijek je prerano za čestitke. Na pitanje novinara Dnevnika Nove TV jesu li mu se javili neki od kandidata, komentirao je kako se udruženim snagama želi srušiti njegovo vodstvo. 'Kada je netko najbolji, uvijek se stvaraju paktovi, no to neće uspjeti', poručio je Karamarko.

Milinović i Milošević priznali poraz

Poraz je priznao i Darko Milinović. Kaže da mu je to prvi politički poraz i iskreno kaže kako ga nije očekivao. Nije cestitao niti jednom od kandidata jer rezultati nisu sluzbeni, ali i dalje se vidi kao predsjednik ličkog HDZ-a i kao saborski zastupnik koji će raditi za boljitak HDZ-a. Na pitanje koga će podržati u drugom krugu, kaže da nije donio odluku, a o paktovima protiv Karamarka nije želio govoriti jer kaže da se paktovi spominju tjednima no ništa od njih.

Domagoj Ivan Milošević već je priznao poraz. Rekao je da mu je drago što je Prgomet vodeći u utrci za zamjenika, a on će se, kako je rekao, sada posvetiti ženi i djeci. Nije htio otkriti tko mu je favorit u drugom krugu.

Nakon pauze izaslanicima se nešto iza 17 sati obratio Andrej Plenković, koji je Kosoričin kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a. 'Prvi je cilj da se na angažiran način počnemo moderniziramo i učinimo jakim naše tajništvo i da ojačamo naše županijske ogranke. Drugi cilj je da stvorimo platformu za HDZ koji treba imati rješenja za probleme hrvatskih građana. Samo tako ćemo vratiti povjerenje građana. I treća točka, HDZ ima vrlo precizne temeljne dokumente koje nam je ostavi predsjednik Tuđman i ostali i nije problem u svjetonazoru već u diletantskom ponašanju pojedinaca', rekao je HDZ-ov Andrej Plenković. 'Dilentantsko ponašanje pojedinaca dovelo je do toga da je HDZ dva puta izgubio izbore', rekla je Đurđica Sumrak.

Prije pauze od dva sata Damir Sesvečan je svih obavijestio da je naknadno stiglo još 6 izaslanika te da ih je od ukupno 2.143 sada nazočno 2.017

Jednoj od sudionica na Općem saboru je pozlilo pa je intervenirala i Hitna pomoć. Traje prvi krug glasovanja za predsjednika stranke, očekuje se da će rezultati biti poznati do 18 sati, a doznajemo da bi to moglo potrajati i do 20 sati. Svi kandidati u izbornim komisijama imaju svoje ljude pa se svaki listić pomno prebrojava, jer je svaki glas važan, što također pridonosi sporosti procesa.

Nakon izlaganja, predsjedničkih kandata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića, određena je stanka tijekom koje se provodi glasovanje. Osim predsjednika stranke, HDZ-ovi izaslanici danas biraju i zamjenika predsjednika između tri kandidata - Andrej Plenković, Ante Sanadera i Drage Progmeta.

Za šest potpredsjednika stranke kandidiralo se 24 člana stranke - Branko Bačić, Mile Biondić, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Marijan Coner, Josip Đakić, Katarina Fuček, Božo Galić, Ante Zvonimir Golem, Andrija Hebrang, Tomislav Ivić, Ivan Jarnjak, Damir Jelić, Božidar Kalmeta, Drago Krpina, Ante Kulušić, Vladimir Kurečić, Đuro Njavro, Đuro Popijač, Vladimir Šeks, Dubravka Šuica, Ivan Šuker, Josip Zorica te Zlatko Ževrnja. Za deset članova Predsjedništva kandidirala su se 42 HDZ-ovca.

U 12:48 svoje je predstavljanje započeo Domagoj Ivan Milošević. 'Vodstvo HDZ-a prestalo je slušati naše članstvo i to moramo promjeniti', rekao je Milošević koje je također spomenuo bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i pozvao da HDZ mora imati vođu s vizijom kao što je i on bio.

'Moramo Hrvatskoj donijeti novu Vladu i to je razlog zbog kojeg sam danas ovdje. Danas ne biramo samo novog predsjednika stranke već i šefa oporbe', rekao je Milošević te upozorio da HDZ mora imati novo vodstvo koje će sačuvati zemlju od gospodarske propasti.

Obećavao je gospodarski jaku Hrvatsku, očuvati radna mjesta te da će čuvati čast Hrvata u Hrvatskoj i u svijetu.

U 12:34 svoje je obraćanje izaslanicima započeo Darko Milinović. 'Moramo reći NE razjedinjenosti u HDZ-u. Zato danas moramo reći DA zajedništvu! Moramo pozvati one koji marginalizirani ili izbačeni zbog svog mišljenja', rekao je Milinović koji je, kao i prethodni govornici, nekoliko puta spomenuo Tuđmana.

'Danas smo poljuljani zbog najlošijeg rezultata u posljednje 23 godine i što neke institucije pokušavaju kriminalizirati HDZ. Neka odogovara onaj koji je doveo stranku u ovu poziciju. Neka odgovara onaj koji je ukrao', poručio je Darko Milinović te dodao kako ne smijemo biti zatočenici prošlosti 'da nam se dogodi da ne vidimo našu budućnost'.

Rekao da su mladi temelj novom domoljublju koje će biti izraz nove snage. 'Novo članstvo treba biti jamac nove stabilnosti te jamac gospodarske i političke stabilnosti u regiji', rekao je Milinović te dodao 'kao novi predsjednik HDZ-a došao sam vas tražiti povjerenje', rekao je Milinović te ponovio da nema mjesta pesimizmu. 'Ponovo će se u ponedjeljak tresti koljena Zoranu Milanoviću pred najjačom strankom u Hrvatskoj', poručio je Milinović.

U 12:19 svoje predstavljanje je započeo Milan Kujundžić koji je rekao da su sve maske u Hrvatskoj pale! 'Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku', poručio je odmah na početku. Izaslanike je pozvao da biraju 'one koji će vas odvesti na posao. A kada pobijedimo na parlamentarnim izborima, izgradit ćemo Hrvatsku na koju ćete se ponositi. Birajte one s kojima ćete se ponositi, a ne sramiti. Birajte one koji će u stranku vratiti one izbrisane i razočarane članove te one koji neće zaboraviti Hrvate u BiH. Izaberite onoga tko će s vama pobijediti na lokalnim i parlamentarnim izborima', poručio je Kujundžić te rekao da je dosta 'lokalnih šerifa koji su vas ponižavali'.

Nakon Tomislava Karamarka izaslanicima se obratila aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. 'Stojim pred vama čistog obraza, čistih ruku sretna i pojnosna u ovoj dvorani gdje me je predsjednik Tuđman prvi puta predložio za potpredsjednicu HDZa-a. Tu sam 2002. pobijedila i postala zamjenica predsjednika. Vjerujem da ćete mi i danas dati svoje povjrenje. Ja vas, dragi moji neću iznevjeriti!', poručila je Kosor i od izaslanika zatražila povjerenja za puni i pravi mandat.

'Došala sam nakon što nas je bivši predsjednik napustio, iznevjerio i otišao. Vodila sam stranku i kada nas je pokušao srušiti', rekla je Kosor i podsjetila izaslanstvo da ih ona ni u najtežim trenucima nije iznevjerila.

'Naše članstvo - to je ona snaga! Važno je da svaki naš član ima puno povjerenje i snagu da može dobiti mjesto koje mu pripada. Naše članstvo je naša snaga', poručila je Kosor.

'Nisam se u politici obogatila. Moja imovinska kartica je javna: stan, garaža i nešto ušteđevine. Sve što sam mogala steći svojim poštenim radom', rekla je Kosor.

'Birajte vodstvo koje će štititi nacionalne interese, brinuti se za otvarane radnih mjesta, vodstvo koje poštuje obiteljske i kršćanke vrijednosti. Ne lagati, ne podmetati, bez licemjerja', poručila je između ostaloga Kosor.

'Birajte one koji mogu jasno reći što su radili za branitelje i hravtske generale. Posebno pozdravljame one koji sada nisu tu, ali vjerujem da će biti ubrzo generale Gotovinu i generala Markača', poručila je Kosor i dodala da se ne glasa za one koji će HDZ vraćati na desne margine i u prošlost.

'Budućnost HDZ-a je jedan član i jedan glas! Budućnost je glas mladih. 67.000 naše mladeži mora dobiti novi zamah u budućnosti. Budućnost HDZ nisu zakulisne igre, ucjene, ni prijetnje ni ulizice. Budućnost je veća afirmacija žena i vjerujem, drage dame da ću dobit o vašu osobitu potporu', poručila je Kosor.

'Neka se narodu ispričaju oni koji su krali i koji su lagali! Danas se ne smije pogriješiti, a nećemo ako budete glasali po vlastitoj savjesti', rekla je Kosor.

U 11:50 minuta Tomislav Karamarko je počeo svoje predstavljanje izaslanicima. Za predstavljanje je bilo predviđeno 10 minuta, no kako je Karamarko prekoračio zadano vrijeme, Ivan Šuker ga je prekinuo dva puta i zamolio da skrati govor ili da se dogovori dulja minutaža za predstavljanje svih kandidata. Na kraju je odlučio da Karamarko završi, ali da svi kandidati imaju istu vrijeme na raspolaganju kao i on, odnosno 14 minuta.

>> HDZ-ovi birači smatraju da Karamarko može ujediniti desni centar

>> Ekskluzivno: Što bi izabrali HDZ-ovi birači!

>> Sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a: Tko je Jadranki Kosor kupovao broševe?

>> Nitko nikome ne vjeruje

>> Kakvog vođu treba HDZ?

>> Hrabrost na HDZ-ov način

>> Bitka za tron u HDZ-u

Damir Sesvečan je podnio izviješće o nazočnim izaslanicima te je utvrđeno da je od ukupnih 2.143 nazočno 2.011 izaslanika. Ivan Šuker potom je pročitao listu kandidata za predsjednika, odnosno predsjednicu HDZ-a koja je jednoglasno prihvaćena, a potom je usvojena i lista za izbor potpredsjednika stranke.

Darko Milinović je pozvao predsjednicu stranke Jadranku Kosor da podnese izvješće o radu HDZ-a od srpnja 2009. do danas. 'U srpnju 2009. je izabrano novo vodstvo kada je s mjesta predsjednika Vlade otišao bivši predsjednik stranke, ali i s mjesta predsjednika stranke. Tada smo morali prikupljati potpise u Saboru kako bismo dobili mandat koji sam ja dobila za sastavljanje nove Vlade. Tada smo započeli težak i mukotrpan rad. Moje izvješće je usko vezano o tome što je radila Vlada koju je vodio HDZ. Odmah u srpnju smo konstatirali iznimno tešku financijsku situaciju, a projekcije su bile loše. U svibnju te godine smo i na lokalnim izborima izgubili brojne gradove.

Svi ti propusti pokazali su se u srpnju 2009. Moram reći, a govorim u ime vodstva stranke, ministar financija je pred kraj 2008. predlagao proračun koji je išao u susret krizi i koji bi bio u skladu s krizom ali taj prijedlog nije prihvaćen.

Kosor je podsjetila da je, kada je postala predsjenica stranke, pad BDP-a bio 6%. 'Prijetila je opasnost da ne isplatimo mirovine i plaće. U srpnju 2009. donosili smo iznimno teške odluke i proveli smo niz teških rezova, a proračun smanjili za oko milijardu kuna, te smo morali donijeti 2 rebalansa. U nijednom trenutku ni jedna plaća, ni jedna porodiljna naknada i dječji doplatak nije kasnio. Pronašli smo i sredstva za isplatu duga umirovljenicima.

To je bilo i vrijeme kada smo morali obaviti i niz maratonskih sastanaka za sindikatima i poslodavcima i s njima smo donijeli odluku o kriznom porezu. Tim posebnim porezom nismo opteretili 9.000 umirovljenika i oko 600.000 zaposlenih. Pokazali smo socijalnu osjetljivost. Bez namjere da HDZ svojata branitelje želim zahvaliti hrvatskim ratnim vojnim invalida koji su tada shvatili situaciju i pristali na smanjenje mirovina', rekla je Kosor. '

Uveli smo strogu štednju, smanjili plaće u srpnju 2009., uveli smo štednju na svim stavkama proračuna, zabranili smo dodatna zapošljavanja u državnim poduzećima. Teško je i osjetljivo bilo čuvati tu koalicijsku Vladu. Bilo je puno pritisaka, posebno s ljevice, da se vlada koju je vodio HDZ sruši. Potom su počele informacije o korupcijskim aferama.

U to vrijeme u stranci se pokušavao uspostaviti paralelni sustav. Bivši predsjednik stranke koji nas je napustio i ostavio državu na koljenima 3. siječnja 2010. se pokušao vratiti. Mene je optužio za veleizdaju jer smo potpisali Arbitražni sporazum sa Slovenijom. Stranka koja preživi odlazak predsjednika i njegov pokušaj povratka - rijetka stranka bi to izdržala, a to može samo HDZ.

Odmah smo od srpnja 2009. počeli intenzivno raditi kako bi deblokirali pregovore, a problem je bio granični spor sa Slovenijom koji punih 18 godina nitko nije uspio riješiti. Snažno i odlučno smo se počeli boriti i ja sam već do kraja 2009. potpisala Arbitražni sporazum koji je bio ključ za deblokadu pregovora, a naš je postupak pohvalio i Sveti Otac.

'U trenutku kada sam došla na čelo stranke imali smo minimum riješenog posla vezano za pregovore', rekla je Kosor koja je posebno podsjetila i na probleme s brodogradilištima. 'Mi smo donijeli zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, mi smo donijeli zakone o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala. 2010. smo donijeli Program gospodarskog oporavka i proveli veliki dio mjera koji su nam osobito osporavali mediji. Mi smo sve napravili, sve uredili. Današnja Vlada kaže da se treba mijenjati Zakon o radu. Da, treba, ali da su nam onda pomogli i da nisu stali u obranu izmjena sigurno bi i gospodarski rezultati bili bolji. Ipak, na kraju godine zabilježili smo minimalan gospodarski rast te smo pokrenuli investicijski ciklus.

Jadranka Kosor podsjetila je i na Facebook prosvjede za koje je uvjerena da su bili politički inicirani te pokušaj rušenja Vlade.

Prihvaćene izmjene i dopune Statuta

Prije toga Jadranka Kosor nadzočne je obavijestila o izmjenama i dopunama statuta koje su usuglašene na Predsjedništvu stranke. Podsjetila da će se na sljedećim izborima birati prema načelu jedan član jedan glas. Između ostaloga je istaknula i prijedlog o brisanju titule počasnog predsjednika HDZ-a koja u stranci postoji od 2009. Sve su izmjene i dopune prihvaćene.

Sabor je otvorio glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić za vrijeme čijeg govora je cijelo vrijeme na glavnom ekranu bila slika predsjednice stranke Jadranke Kosor koja je na Sabor stigla u ljubičastom kostimu na kojem se posebno isticao broš u obliku morskog konjica.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene