Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji dioničarskog ugovora

HDZ bez komentara: Nitko ne odgovara na Polančecove optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ponudio je dokaz da je cijeli vrh HDZ-a bio upoznat s detaljima dioničarskog ugovora s MOL-om.

Iz prezentacije predsjedništvu stranke, koju smo jučer ekskluzivno objavili, proizlazi da su svi znali što se s Mađarima pregovara oko INA-e i ipak na kraju podržali lošu političku odluku za koju je, sumnja se, bivši premijer Ivo Sanader primio mito.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Nitko pa ni premijerka Kosor ne želi odgovarati na Polančecovu tvrdnju da je vrhu stranke prezentirao detalje izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om prema kojima će državno preuzimanje plinskog biznisa od INE stvarati gubitke, koji se procjenjuju na 500 milijuna dolara do 2012.

A Mađari će dobiti upravljačka prava tako da MOL imenuje predsjednika Uprave INA-e čiji je glas odlučujući. Ljubo Jurčić potpisao je prvi dioničarski ugovor s Mađarima. Smatra da je Polančecovom prezentacijom svima sve trebalo biti jasno.

'To je zapravo politička odluka Vlade. To je politička odluka koja nije protuzakonita ali politika se mora znati nositi sa takvom odlukom budući da je dala prava kompaniji koja nije preuzela 51 posto dionica', rekao je Jurčić.

Rješavajući jedan, izazvali su pet novih problema

Jurčić smatra da su problemi u dioničarskom ugovoru počeli 2008. INA je imala oko 2 milijarde kuna gubitka zbog političkog utjecaja Sanaderove Vlade da goriva ne poskupljuju kada su cijene nafte na svjetskom tržištu divljale.

'Rješavajući jedan problem oni su proizveli pet ostalih problema koji do dan danas nisu rješeni i dugo će se još rješavati. Al to je bila politička odluka, oni su kao svjesni političari, zreli političari morali znati i posljedice i političke i ekonomske i financijske', dodao je Jurčić.

Komplicirani poslovni odnosi, sumnja se, odgovarali su bivšem premijeru Sanaderu. USKOK istražuje je li mu MOL isplatio 10 milijuna eura mita. Ako je Sanader sve radio iz osobne koristi, ostali iz vrha HDZ-a morat će odgovoriti zašto nisu pažljivije slušali i reagirali na Polančecov loš dogovor s MOL-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene