Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDSSB pokazao dokumentaciju

Teške optužbe: 'Fehir za lažno svjedočenje protiv Glavaša dobio stan od države!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDSSB je novinarima podijelio kopije dokumentacije kojom se, kako kažu, dokazuje kako su Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i Petar Čobanković pogodovali Krunoslavu Fehiru u dodjeli na korištenje, a potom i na povoljan otkup stana u državnoj imovini.

Na konferenciji za novinare koju je sazvao HDSSB, ta je stranka izvijestila kako je Krunoslav Fehir za svoju ulogu krunskog svjedoka u suđenju protiv Branimira Glavaša za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dobio na korištenje dvosobni stan u Poreču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Glasajte po savjesti" Naklonjeni Milanoviću, Škori, Grabar-Kitarović... HDSSB neće podržati niti jednog predsjedničkog kandidata Slika nije dostupna "ostao je isti" Fehir o Glavašu nakon svjedočenja: "Njegov mentalni sklop se nije promijenio od 1991."

>> Fehir iza zatvorenih vrata nastavio svjedočiti u slučaju 'Garaža'

Kasnije je od tadašnje premijerke Jadranke Kosor i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zatražio da mu se omogući da taj stan kupi po povoljnim uvjetima, što mu je i odobreno. Predsjednik Agencije za upravljanje državnom imovinom tada je bio Petar Čobanković koji je na Karamarkov zahtjev to i odobrio. 

Kako tvrdi HDSSB, pravilnik po kojem je Fehir dobio stan nije objavljen u Narodnim novinama, pa tako nije nikada niti stupio na snagu. Prema dokumentaciji, u veljači 2011. godine Fehir je stan u čiju je adaptaciju iz državnog proračuna uloženo oko 150.000 kuna, dobio na korištenje.

'Iz njihove međusobne korespodencije jasno je vidljivo da je bez ikakvog prethodnog natječajnog postupka i mimo zakona utemeljenog na postojećem Pravilniku, a po nalogu tadašnjeg ministra Karamarka od 28. veljače 2011. godine krunskom svjedoku Fehiru dodijeljen dvosobni stan od 58,11 kvadrata u vlasništvu Hrvatske na privremeno korištenje kao stan za službene potrebe koji je prethodno u cijelosti detaljno adaptiran i opremljen namještajem u što je utrošeno oko 150.000 kuna', rekao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a.

Kaza je da je cjelokupna operacija plaćanja usluge lažnog svjedočenja odrađena preko istarske Policijske uprave, MUP-a, Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i Ureda predsjednice Vlade RH tijekom 2010. i 2011. godine, a da su glavni glavni sudionici Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i Petar Čobanković.

U lipnju 2011. dopisom se obraća Kosor i traži mogućnost povoljnog otkupa tog stana. Nekoliko dana kasnije Ured Vlade traži da se Tomislav Karamarko sastane s Fehirom. Nakon tog razgovora, Karamarko je izdao nalog Upravi za materijalno poslovanje MUP-a da pripreme i upute u daljnju proceduru da se stanu u kojem boravi Fehir ukine status potrebe za službene potrebe. Nakon toga, stoji u dokumentu, Fehiru bi se stan dodijelio u najam i pokrenula bi se procedura za otkup stana. Čobankoviću Karamarko sljedeći dan nalaže da se prijedlogu za sedam stanova koji su već bili u proceduri, pridoda i stan u kojem boravi Fehir.

Ove je dokumente, priopćio je HDSSB, prije dva tjedna dobio Branimir Glavaš iz MUP-a. Dokumentacija mu je, tvrde dostavljena osobno u Mostar.

Nakon što je Fehir potkraj prosinca 2011. podnio zahtjev za kupnju stana nekoliko djelatnika MUP-a obratilo se Sindikatu policije Hrvatske s primjedbom na nezakonitu dodjelu stana Fehiru, bez natječaja, zbog čega se Sindikat žalbom obratio MUP-u, rekao je Šišljagić. Dodao je je MUP u svojim dopisima Sindikatu od lipnja do rujna ove godine odgovorio kako se Pravilnik o rješvanju stambenih potreba djelatnika MUP-a iz veljače 1998., na koji se pozivao Karamarko, ne primjenjuje, jer se sredstva za te namjene od 2000. ne osiguravaju u državnom proračunu, a Pravilnik nikada nije objavljen u Narodnim novinama.

Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić ocijenio je kako se radi o dosad neviđenom obliku službene državne korupcije te da je "posebno zastrašujuće što su u tim nezakonitim i protuustavnim radnjama sudjelovali najviši državni dužnosnici iz vremena HDZ-ove Vlade od 2005. do 2011. godine".

Dopredsjednik stranke Krešimir Bubalo kazao je kako okolnost da sporni Pravilnik o rješavanju stambenih potreba djelatnika MUP-a, koji je 1998. donio tadašnji ministar Ivan Penić, koji nikada nije objavljen u Narodnim novinama, govori da je HDZ-vlast još 1998. donijela "lažni dokument, bez ikakve zakonske snage, koji je služio za pljačku državnog stambenog fonda".

Najavio je kako će Klub zastupnika HDSSB-a od Vlade tražiti objavu popisa svih osoba i djelatnika MUP-a koji su temeljem takvog nezakonitog i protustavnog pravilnika dobili stan iz portfelja MUP-a ili Agencije AUDIO od 1998. do danas. Najavio je i podnošenje ustavne tužbe, s ciljem poništenja toga Pravilnika, ali i rješenja koja su izdana na temelju takvog dokumenta.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene