Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poslušni i nesposobni'

HDSSB-ovac Drmić optužio Kukuriku koaliciju za nepotizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDSSB-ov saborski zastupnik Ivan Drmić optužio je vladajuću Kukuriku koaliciju za nepotizam, postavljanje politički poslušnih i nesposobnih kadrova, poručivši im da nisu naučili ništa od HDZ-a, koji je zbog takvog ponašanja izgubio izbore, već da se ponašaju još i gore.

'Ponašate se u najmanju ruku isto kao što su se oni ponašali u svoja dva mandata, koliko su obnašali vlast u ovoj državi. A mogu reći da u nekim stvarima i prednjačite nad njima', istaknuo je Drmić uoči izbora nove pučke pravobraniteljice.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac"

>> 'Korupcija, nepotizam i jalovi spinovi moraju napustiti politiku i društvo'

Odgovorio je time na optužbe SDP-ovca Igora Dragovana koji je, odbacujući oporbene prigovore na proceduru izbora pravobraniteljice, HDSSB prozvao za nepotizam slavonskim gradovima kojima upravljaju.

'Neprimjereno izvlačenje kandidata za posao'

'Kolega Dragovan je spomenuo kako je župan Šišljagić neprimjereno, lutrijom izvukao kandidate koji imaju jednake uvjete za to radno mjesto. To je jedino izbor tih volontera, koji nije bio subjektivne naravi. Objasnite vi meni kako ste primali volontere u Ured predsjednika, u Hrvatski sabor, u Vladu, u županije i gradove, ne samo gdje je SDP na vlasti, nego i druge stranke. Mešetarili ste s tim radnim mjestima i primate svoje stranačke prijatelje. A kada se nešto napravi mimo toga, onda napadate', poručio je SDP-ovcima.

Što je to nepotizam, dodao je, SDP-ovcima možda može objasniti čelnica osječke organizacije te stranke Biljana Borzan, 'koje su prednosti njenog rođenog bratića Zorana Horvata kojeg je postavila za direktora Bizovačkih toplica, koje su stručne prednosti doktora Vladimira Borzana, supruga gospođe Borzan, koji drma Osječkom kliničkom bolnicom'.

'Nemojte bacati kamen jer će vam se vratiti'

'Razumijem, dobili ste izbore i izvolite birati svoje kadrove. Ako budete stavljali nesposobne, makar bili supruzi i bratići, izgubit ćete sljedeće izbore, ali nemojte bacati kamen jer će vam se vratit' u glavu. Radite puno gore stvari nego što je radio HDZ. A o HDSSB-u i njegovoj politici možete samo sanjati. Kroz puno čistilišta morate proć' da bi ste sustigli naše moralne kvalitete', poručio je SDP-ovcima.

Postavljanje direktora

Naglasio je kako je Ivica Vrkić, nezavisni kandidat za osječkog gradonačelnika kojega podupiru SDP i HNS, 1995. trgovao o prelasku iz HNS-a u HDZ, a zauzvrat mu je, kaže, zaposlen sin u hrvatskom veleposlanstvu u Pečuhu.

'To se nije pohvalio na press konferenciji, nije se ni pohvalio kako je trgovao s vama da bude kandidat za gradonačelnika. Zauzvrat ste ga stavili za direktora tvornice ulja Čepin, možda zato što ga u gradu zovu suncokret, pa ste mislili da ima dovoljno iskustva i predispozicija jer se tamo ipak radi ulje od suncokreta', istaknuo je Drmić.

Otpuštanje 220 ljudi

HNS-ovce je, pak, upitao smatraju li moralnim da Croatia Airlines otpušta 220 ljudi istovremeno kada se čelniku te stranke Radimiru Čačiću isplaćuje 842 tisuće kuna za otkup dionica te tvrtke.

'Uvezali ste se tamo u Osijeku, i SDP i HDZ i Laburisti, ne znam više tko, okupio vas je mafijaški novac koji financira kampanje. Uz pomoć režimskih medija pokušate rasturiti HDSSB, neće vam to uspjeti. HDZ je izgubio izbore u dva mandata zbog lopovluka, a vi ćete ih ponovno izgubiti kao i 2004. jer ste nesposobni i pokvareni i uništit ćete ovu zemlju', poručio je vladajućima.

Predsjednik Sabora Josip Leko pozvao ga je da se ispriča zastupnicima ili kaže o kakvom mafijaškom novcu i kojim ljudima govori, na što mu je Drmić odgovorio da odgovor na to pitanje može tražiti od Biljane Borzan i zaradio opomenu.

Replike iz HDZ-ovih klupa

Njegovo izlaganje izazvalo je niz replika iz SDP-ovih klupa, pa mu je Zlatko Komadina poručio da bi, ako već drži lekcije o demokraciji, trebao poštivati pravnu državu, a u tom smislu provjeriti tko je u registar upisan kao čelnik njegove stranke, misleći na za ratni zločin osuđenog Branimira Glavaša.

'Branimir Glavaš je za vas vertikala. Ovo što je on danas u zatvoru to je bilo zbog HDZ-ove odmazde Ive Sanadera, koji danas zasluženo trune u zatvoru', istaknuo je Drmić.

SDP-ovac Dragovan poručio mu je, pak, da je svoje poštenje pokazao priznanjem kaznenog djela pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u procesu donošenja pravomoćne presude protiv Glavaša.

'Nemate ideale za koje bi dali život'

'Nagodili ste se i bili pravomoćno osuđeni i sjedite u ovom Hrvatskom saboru. I ovdje dođete vrlo agresivno i s prijetnjama o bacanju kamena o glavu obračunavate se s neistomišljenicima. Vaše je pravo da zastupate političke stavove, ali nemojte na takav način agresivno nastupati ovdje u parlamentu, pogotovo ne prema SDP-u', dodao je.

'Nećete nikada razumjeti zašto sam ja to napravio jer niste u situaciji da to razumijete, jer nemate takvu osobu, nemate ideale za koje bi, ne dali novac, nego dali život, a ja to imam', uzvratio mu je Drmić.

Nakon izbora Lore Vidović za pučku pravobraniteljicu Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, raspravom o izmjenama Zakona o izboru zastupnika iz RH u Europski parlament, čije je donošenje Vlada predložila po hitnom postupku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene