Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obmanula zastupnike'

HDSSB i Laburisti traže ostavku ministrice Zlatar Violić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi HDSSB-a i Hrvatskih laburista zatražili su od ministrice kulture Andreje Zlatar Violić da stavi ministarski mandat na raspolaganje, prozivajući je da je jučer obmanula saborske zastupnike i javnost tvrdeći da je Vlada prihvatila primjedbe Europske komisije na prijedlog izmjena Zakona o HRT-u te da je EK dala zeleno svjetlo za donošenje tih izmjena.

Nakon stanke, koju su prije otvaranja rasprave o izmjenama zatražili klubovi HDZ-a, HDSSB-a i Laburista, Dinko Burić je u ime HDSSB-a prozvao ministricu da "bezočno laže", da je na jučerašnjoj sjednici Odbora za medije obmanula Sabor i javnost, te da "uvodi silovanje demokracije".

Vladajuće je prozvao da ignoriraju civilno društvo, ne dopuštajući široku javnu raspravu o izmjenama zakona te "brzajući" s raspravom u Saboru kako bi se, rekao je, izbjegao za ovaj tjedan najavljeni okrugli stol o HRT-u u organizaciji HHO-a.

"Izražavamo ogorčenje vašim odnosom ne samo prema oporbi i zastupnicima, nego i prema cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Pozivam vas da date mandat na raspolaganje", poručio je Burić ministrici kulture.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRAĆANJE RELEVANTNOSTI HRT je najavljivao novi model pretplate: Poznato je koliko će iznositi pristojba Zapisnik HRT-a Borba s pristojbom Nevjerojatna priča! Pogledajte kako je inkasator došao do osobnih podataka: ''Ne želim da ovo prođe neopaženo". Oglasio se i HRT

Pridružili se i Hrvatski laburisti

Tom se pozivu HDSSB-a pridružio i Branko Vukšić u ime Hrvatskih laburista, također prozivajući ministricu da je na jučerašnjoj sjednici Odbora za medije, kojim on predsjedava, obmanula Sabor i javnost.

"Osjećam se poniženo, neugodno, žao mi je zbog ovoga što se radi zastupnicima u Saboru, ne mogu dokučiti zašto", poručio je Vukšić. Naglasio je kako je HRT prevažna tema da bi se o njoj ishitreno raspravljalo, bez javne rasprave, te u popodnevnim satima.

"HRT je jedina tribina na koju će moći doći političari kada krupni kapital zagospodari medijima", poručio je Vukšić, predloživši odgodu saborske rasprave i odlučivanja o zakonskim izmjenama za idući tjedan, odnosno nakon što se provede javna rasprava.

HDZ zatražio odgodu

Davor Ivo Stier je u ime HDZ-a također zatražio odgodu, i to sve dok se prijevod dokumenta, koji je na Vladin prijedlog izmjena Zakona o HRT-u dostavila Europska komisija, ne podijeli svim zastupnicima. Također je ministricu kulture prozvao za obmanu. "Nadam se da ste svjesni te težine toga jer ste jučer propustili istinito odgovoriti na pitanja zastupnika", rekao je Stier.

Naglasio je da je Europska komisija ostala kod sugestije da bi se glavni ravnatelj HRT-a trebao birati dvotrećinskom, a ne kvalificiranom većinom u Saboru kako to predlaže Vlada, i to kako bi se izbjegla politička kontrola nad nacionalnim radijom i televizijom. "To Vlada u ovoj prijedlogu zakona nije uvažila", poručio je.

Unatoč oporbenim zahtjevima za odgodom rasprave, potpredsjednik Sabora Milorad Batinić (HNS) otvorio je raspravu u kojoj sudjeluju saborski klubovi. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene