449053
449053
449053
449053
449053

HDSSB-HKS: Besplatni udžbenici za sve učenike, a ne samo one iz bogatih krajeva

  • , 05.09.2016., 12:35
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin poručio je u ponedjeljak iz Vinkovaca da se besplatni školski udžbenici moraju osigurati za sve učenike u državi, a ne samo one koji žive u bogatijim lokalnim jedinicama.

 
 
 
 
Dragan Vulin (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Dragan Vulin (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

"U bogatim krajevima Hrvatske uglavnom su djeci osigurani besplatni udžbenici iz proračuna jedinica lokalne samouprave, dok u siromašnim krajevima roditelji sami financiraju kupnju udžbenika", rekao je Dragan Vulin na konferenciji za novinare u ime izborne koalicije HDSSB-HKS. Kao primjer bogate sredine koja kupuje udžbenike za svoje školarce naveo je Zagreb s gradskim proračunom od 7 milijardi kuna, što je, naglasio je, više od proračuna svih lokalnih jedinica zajedno.

Vulin smatra da država treba snositi teret financiranja besplatnih udžbenika za sve učenike u Hrvatskoj i to sustavnim rješenjem problema, a ne kao sada - "bacanjem novca".

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Naime, prema njegovoj računici, tiskanje udžbenika u Hrvatskoj košta 300 milijuna kuna, uglavnom zbog nakladnika koji tiskaju udžbenike "kao da su enciklopedije". "Udžbenike treba tiskati jedna tvrtka, primjerice državna tvrtka Narodne novine, i oni bi bili za svu djecu isti jer u RH uče po jednom programu. Time bi se trošak tiskanja udžbenika u prvoj godini smanjio na 150 milijuna kuna, a u idućim bi godinama bio još manji jer bi udžbenike, kao vlasništvo škola, naslijeđivale iduće generacije učenika", rekao je Vulin.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić je kao glavnu boljku hrvatskoga obrazovanja navela slabu povezanost s tržištem rada. "Mladi moraju učiti praktična znanja, treba ih povezati s poslodavcima i od toga bi korist imali i jedni i drugi", rekla je Tomašić i dodala da za to ne treba puno novca, nego samo puno dobre volje.

Upozorila je da su strukovne i poljoprivredne škole obezvrijeđene, te smatra da se poljoprivredne škole treba preseliti u sela, a kako poljoprivrednicima trebaju nova znanja poput onih o menadžmentu, financijama i fondovima EU, poljoprivrednike treba povezati s učilištima i veleučilištima koji imaju potrebne programe.

U koaliciji HDSSB-HKS zauzimaju se i za provođenje decentralizacije u Hrvatskoj, te predlažu da sjedište Hrvatskih šuma bude u Vinkovcima, koji bi tako postali središte šumarstva i drvne industrije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se