Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sustavno rješenje problema

HDSSB-HKS: Besplatni udžbenici za sve učenike, a ne samo one iz bogatih krajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin poručio je u ponedjeljak iz Vinkovaca da se besplatni školski udžbenici moraju osigurati za sve učenike u državi, a ne samo one koji žive u bogatijim lokalnim jedinicama.

"U bogatim krajevima Hrvatske uglavnom su djeci osigurani besplatni udžbenici iz proračuna jedinica lokalne samouprave, dok u siromašnim krajevima roditelji sami financiraju kupnju udžbenika", rekao je Dragan Vulin na konferenciji za novinare u ime izborne koalicije HDSSB-HKS. Kao primjer bogate sredine koja kupuje udžbenike za svoje školarce naveo je Zagreb s gradskim proračunom od 7 milijardi kuna, što je, naglasio je, više od proračuna svih lokalnih jedinica zajedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strateška odrednica Koalicija HDSSB-HKS predstavila program za poljoprivredu Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Dragan Vulin u Izbornim razgovorima o tome s kim bi HDSSB koalirao

Vulin smatra da država treba snositi teret financiranja besplatnih udžbenika za sve učenike u Hrvatskoj i to sustavnim rješenjem problema, a ne kao sada - "bacanjem novca".

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Naime, prema njegovoj računici, tiskanje udžbenika u Hrvatskoj košta 300 milijuna kuna, uglavnom zbog nakladnika koji tiskaju udžbenike "kao da su enciklopedije". "Udžbenike treba tiskati jedna tvrtka, primjerice državna tvrtka Narodne novine, i oni bi bili za svu djecu isti jer u RH uče po jednom programu. Time bi se trošak tiskanja udžbenika u prvoj godini smanjio na 150 milijuna kuna, a u idućim bi godinama bio još manji jer bi udžbenike, kao vlasništvo škola, naslijeđivale iduće generacije učenika", rekao je Vulin.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić je kao glavnu boljku hrvatskoga obrazovanja navela slabu povezanost s tržištem rada. "Mladi moraju učiti praktična znanja, treba ih povezati s poslodavcima i od toga bi korist imali i jedni i drugi", rekla je Tomašić i dodala da za to ne treba puno novca, nego samo puno dobre volje.

Upozorila je da su strukovne i poljoprivredne škole obezvrijeđene, te smatra da se poljoprivredne škole treba preseliti u sela, a kako poljoprivrednicima trebaju nova znanja poput onih o menadžmentu, financijama i fondovima EU, poljoprivrednike treba povezati s učilištima i veleučilištima koji imaju potrebne programe.

U koaliciji HDSSB-HKS zauzimaju se i za provođenje decentralizacije u Hrvatskoj, te predlažu da sjedište Hrvatskih šuma bude u Vinkovcima, koji bi tako postali središte šumarstva i drvne industrije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene