Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izjave ministra Marasa

HBOR: Poslujemo po zakonu i dobrim bankarskim praksama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) posluje transparentno i sukladno zakonskim propisima i dobrim bankarskim praksama, od osnutka Banke redovito se obavljaju revizije njenog poslovanja kako od strane Državnog ureda za reviziju tako i vanjskih neovisnih revizora, ističu iz HBOR-a upitani za komentar izjave ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa o tome da je zatražio nadzor nad trošenjem sredstava koje je njegovo ministarstvo dalo HBOR-u.

Ministar Maras danas ustvrdio da je "čudno je da u ovih 20 godina revizija nije posjetila instituciju koja je dodijelila 120 milijardi kuna kredita", dodajući kako je i ranije izražavao nezadovoljstvo procedurama i transparentnošću dodjele nekih kredita.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine PR HBOR Veliki broj poduzetnika od sada može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto

Iz HBOR-a pak ističu kako se od samog osnutka Banke redovito obavljaju revizije poslovanja. Tako je od 1995. do 2008. na godišnjoj osnovi Državni ured za reviziju obavljao reviziju poslovanja te su nakon svake revizije izražena bezuvjetna mišljenja.

'Čudno da u 20 godina revizija nije posjetila instituciju koja je dodijelila 120 milijardi kuna kredita'

Također, dodaju, po kreditnim linijama posebnih međunarodnih financijskih institucija obavlja se i kontrola korištenja utrošenih sredstava koja je predviđena ugovornim odredbama, odnosno projekti prethodno moraju biti prihvaćeni i procijenjeni od samog inozemnog kreditora prije nego što se kredit uopće odobri. Ujedno predstavnici posebnih međunarodnih financijskih institucija ili njihovi konzultanti redovito dolaze u kontrolu projekata koje sami izaberu.

Primjerice, stoji u odgovoru HBOR-a, predstavnici Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) dolaze u kontrolu namjenskog korištenja najmanje jednom tijekom razdoblja korištenja zajma, a predstavnici Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) dvaput godišnje. Redovite kontrole obavljaju i predstavnici njemačke razvojne banke KfW, kao i Europske investicijske banke (EIB), koja je proteklih godina jedan od najznačajnijih HBOR-ovih vjerovnika, a čija je kontrola najavljena i za kraj veljače ove godine.

Iz HBOR-a pritom ističu da do sada te institucije nisu imale zamjerke na namjensko korištenje sredstava. Dodaju kako to potvrđuje i činjenica da je HBOR samo unazad pet godina putem posebnih financijskih institucija pribavio gotovo 2 milijarde eura uz povoljne uvjete, a u planu za ovu godinu je ugovaranje kredita u iznosu od oko 1,2 milijarde eura.

Naglašavaju i kako dodatnu 'provjeru' HBOR svake godine prolazi i od strane rejting agencija Moody's i S&P radi utvrđivanja rejtinga, kao i da njihovi godišnji financijski izvještaji te samo poslovanje banke svake godine prolaze i postupak revizije od strane međunarodno priznatih vanjskih neovisnih revizora te da su od osnutka HBOR-a sva njihova izvješća bila pozitivna.

Ujedno, revidirana financijska izvješća podnose se Revizorskom odboru sastavljenom od vanjskih članova, kao i Nadzornom odboru, Vladi i Saboru te da su u svim dosadašnjim godinama financijska izvješća HBOR-a bila prihvaćena od nadležnih tijela.

Revizija godišnjih financijskih izvještaja i poslovanja HBOR-a za 2013. od strane vanjskog revizora je započela u studenome prošle godine prethodnom revizijom, nastavlja se u veljači ove godine, a završetak se očekuje do kraja travnja. Osim vanjske revizije, navode iz HBOR-a, ta banka, kao i sve financijske institucije, ima ustrojenu internu reviziju koju obavlja zasebna organizacijska jedinica.

Napominju i kako HBOR kroz svoje redovito poslovanju provodi prethodne i naknadne kontrole nad namjenskim korištenjem odobrenih kredita na način da se isplate sredstava iz odobrenog kredita obavljaju temeljem ispostavljenih računa ili obračunskih situacija na račune dobavljača odnosno izvođača radova. Obavljaju se i kontrole namjenskog korištenja kredita tijekom i po završetku investicije metodom slučajnog uzorka izlaskom stručnih službi HBOR-a na teren kod korisnika kredita ili poslovne banke ukoliko se radi o kreditu koji je odobren putem poslovne banke.

"Važno je istaknuti kako sukladno Statutu HBOR-a kredite u iznosu većem od 37 milijuna kuna odobrava Nadzorni odbor HBOR-a, a na svakoj sjednici Nadzornog odbora podnose se izvješća o izravno odobrenim kreditima u razdoblju između dvije sjednice", zaključuje se u odgovoru HBOR-a.

Nadzorni odbor HBOR-a čine ministri Slavko Linić, Ivan Vrdoljak, Branko Grčić, Tihomir Jakovina, Darko Lorencin i Gordan Maras te Sabina Škrtić kao vršiteljica dužnosti predsjednice Hrvatske gospodarske komore, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec te saborski zastupnici Srđan Gjurković i Ivan Šuker, saborski zastupnik. U Revizorskom odboru HBOR-a su pak Tihomir Domazet, Srđan Gjurković i Ante Artuković iz Sektora analiza u HBOR-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene