Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško stanje

HBK: Sve je veća zlouporaba političke vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski biskupi ponovno su oštro kritizirali stanje u društvu i politici.

Hrvatsko društvo proživljava krizu svih vrsta, upozoravaju, a ljestvica moralnih vrijednosti potpuno se promijenila. U Hrvatskoj cvjeta pokvarenost u javnoj upravi, komercijalne prijevare i zlouporaba političke vlasti, a svijest o dostojanstvu i vlastitoj vrijednosti treba posebno čuvati, posebice kod pregovora oko ulaska u Europsku uniju. Pitanja života i vlasništva, poručuju sa zasjedanja u Dubrovniku, ne mogu biti predmetom političke trgovine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Priopćenje s plenarnog zasjedanja HBK

Jedan od čimbenika koji je potaknuo permisivnost, kako je naglašeno, jest tendencija da se Crkvu ušutka, da je se ne sluša te da je se iz društva protjera u sakristiju. ‘Crkva smatra da je njezina glavna zadaća biti svjetlo svijeta i sol zemlje. Ona se te svoje misije ne odriče uz rizik da bude neshvaćena, da se prema njoj neprijateljski odnosi i da je se progoni’, ističe se u priopćenju Tajništva HBK, koje prenosi Tiskovni ured. Kao posljedica permisivnosti, kako se navodi, stvara se diktatura relativizma u kojoj se čini da je sve dopušteno i da ne postoje nikakva objektivna mjerila.

‘Pokvarenost proširena u javnoj upravi, komercijalne prijevare, zloupotrebe političke vlasti i slično cvjetaju na tlu permisivnosti koja je sukrivac u neredima nad kojima se kuka. Gotovo da nema područja javnoga života na kojem nema zlokobnih posljedica permisivnosti’, navodi se u priopćenju. Upozorava se kako današnje društvo proživljava krizu svih vrsta, a najdublja je ona moralna, koja je poremetila ljestvicu vrednota. Svi osjećaju potrebu preporoda i obnove. To je moguće jedino tako da čovjek pronađe samoga sebe u svjetlu vjere, u svjetlu nade koja mu je dana Božjom objavom. Jedino tako čovjek može postići i dosegnuti puni smisao svojega postojanja i mijenjati ono što je nedostojno u njegovu osobnom i društvenom životu, smatraju biskupi.

Kad je riječ o procesu pristupa Hrvatske Europskoj uniji, biskupi ističu kako među ljudima treba čuvati svijest o dostojanstvu, vlastitoj vrijednosti i identitetu jer se jedino tako ta zajednica naroda može obogatiti. U svezi sa Svećeničkom godinom, dogovorili su se da se na nacionalnoj razini pripremi zajedničko hodočašće svećenika iz svih krajeva Hrvatske 15. travnja 2010. To će se hodočašće organizirati u Zagrebu, kako se navodi, pohodom na grob blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u povodu 50. godišnjice njegove smrti te pohodom na grob sluge Božjega o. Ante Antića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene