Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rade bez dana odmora'

HBK: Suzdržite se od kupovine nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija poziva građane suzdržavaju od kupovanja nedjeljom.

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je sve vjernike i građane da se od iduće nedjelje pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka za sve, dana okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti, te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu Slika nije dostupna Vlada ne podržava Pala odluka: Slovenci zabranili rad trgovina nedjeljom, ali postoji vrlo zanimljiv izuzetak

'Komisija poziva građane da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom, te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece', stoji u priopćenju predsjednika Komisije i sisačkog biskupa Vlade Košića.

>> Korzima: Crkva predlaže odricanje od kupnje nedjeljom

'Znamo i prihvaćamo da postoje službe od općeg i javnog interesa koje moraju pružati usluge, zdravstvene, sigurnosne, urbane, prometne i nedjeljom i blagdanom. Ali kod nas vidimo da se širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati baš u nedjelju i blagdane i to prema tisućama žena, zaposlenima u trgovini, koje i inače rade prekovremeno, i vrlo često neplaćeno, ne samo svagdanom, nego i nedjeljom i blagdanom, za minimalne plaće od 2.500 kuna, ne imajući često ni jedan slobodan dan, ili pak dobivajući taj dan kad su njihova djeca u školama, a obitelji na poslu ili izvan kuće', kaže Košić.

Prije godinu dana pokrenuta je inicijativa Europskog saveza za nedjelju (ESN), kao širokog kruga civilnog društva diljem Europe, s ciljem da se na nacionalnim razinama i na onoj Europske unije zaštiti nedjelja, slobodna od rada i blagdan za sve. Komisija poziva sve da se pridruže ovoj akciji solidarnosti te da o tome izvještavaju ESN. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene