Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno zasjedanje

HBK: Pokušaj reduciranja nastave vjeronauka kršenje je Ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskupi će pozvati roditelje da odgovornije skrbe o vjerskom odgoju svoje djece.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na kojem su se biskupi osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture pokušajem reduciranja nastave vjeronauka na prva dva razreda u srednjim medicinskim školama te na druge negativne pojave glede upisa djece na vjeronauk u školi, održano je jučer i danas u Zagrebu, priopćeno je iz Tajništva HBK.

Tajništvo ističe kako će biskupi pozvati roditelje da odgovornije skrbe o vjerskom odgoju svoje djece te da ne dopuštaju povredu njihova roditeljskog prava na školovanje i odgoj djece u skladu s vlastitim uvjerenjem.

Razmotrili su i prijedloge vezane za proslavu Godine vjere, koja će svečano započeti 11. listopada, na pedesetu obljetnicu otvaranja Drugoga vatikanskog koncila, a kako se navodi, istoga dana bit će obilježena i 20. obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. Tajništvo dodaje kako su dogovorene pojedinosti zahvalnoga hodočašća u Rim, koje će se održati od 5. do 9. studenoga.

Ističe i kako su raspravljali o pitanju statusa Vojnoga ordinarijata u svjetlu nove Uredbe Vlade RH o ustroju Ministarstva obrane. Također napominje kako su biskupi na tragu Apela s plenarnoga zasjedanja HBK i Izjave Stalnoga vijeća HBK o Prijedlogu zakona o Medicinski pomognutoj oplodnji ponovno istaknuli kako se radi o Zakonu koji uređuje iznimno važno i osjetljivo područje, te da će Zakon svojim rješenjima bitno odrediti budućnost obitelji i naroda.

Navodi se i kako će zato biti tiskani prigodni materijali s najvažnijim informacijama o umjetnoj izvantjelesnoj oplodnji, koji će biti podijeljeni po Hrvatskoj. Biskup Ante Ivas izabran je za predsjednika Biskupske komisije HBK za liturgiju, a Tajništvo podsjeća kako su imenovani i novi članovi u pojedina tijela HBK.

Na zasjedanju, kojim je predsjedao predsjednik HBK đakovačko-osječki biskup mons. Marin Srakić, biskupi su informirani i o susretu zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, kojem su nazočili članovi Stalnoga vijeća HBK i članovi Svetoga Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve. Izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK nazočio je i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli. (Hina)

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Slika nije dostupna Izvanredno zasjedanje HBK raspravljao o Milanovićevu posjetu Svetoj Stolici

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene