Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski stručnjaci objašnjavaju

Havarija u Černobilu bila je 100 tisuća puta jača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon havarije u nuklearnoj elektrani u Japani, u punom je pogonu i naš centar za izvanredne događaje Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Iz sata u sat prate se i analiziraju najnovije informacije o stanju u Japanu. Što se točno događa i može li se nuklearna prijetnja proširiti i na ostatak svijeta?

>> Nema informacija o 10.000 stanovnika jednog grada

Iza vrata Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost prate se najnovije informacije koje stižu iz Japana. Radi se punom parom, kontaktira kolege iz drugih dijelova svijeta.

'Ovdje pratimo rezultat mjerenja brojnih mjernih postaja diljem Europe u realnom vremenu. Ništa čudno nije zabilježeno', kaže Ivo Valčić, načelnik Odjela za izvanredne događaje Zavoda.

Eksplozija u Fukushimi, kažu stručnjaci, ne može se uspoređivati s onom u Černobilu. Ondje je sve otišlo u zrak dok je nuklearka radila punom snagom.

'Situacija koja se dogodila u Japanu, dogodila se nakon zaustavljanja elektrane. Ona nije do kraja zaustavljena, ali radi s nekakvih 10-ak posto dok se kod Černobila to dogodilo u punoj snazi', kaže Dragan Kubelka, ravnatelj Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Naši stručnjaci ističu kako je razlika u snazi eksplozija u Černobilu i Fukushimi gotovo 100 tisuća puta. Komplikacije u japanskoj nuklearki, kažu naši stručnjaci, krenule su nakon što je zbog tsunamija ostala bez električne energije.

Ispuštanje radioaktivnih tvari bilo je neminovno

'Zbog toga što je ostalo bez struje nisu imali mogućnost pumpanja vode kroz reaktor i došlo je do pregrijavanja reaktora', ističe Saša Medaković, ravnatelj Zavoda.

Ispuštanje plinovitih radioaktivnih tvari tada je bilo neminovno. Naime, upravo se u jezgri reaktora nalazi sva radioaktivnost koju sadrži elektrana. 'Po našoj procjeni, sve što se do sada dogodilo, radi se o kontroliranim ispuštanjima preko ventila. Zbog toga je došlo do podizanja radioaktivnosti i u zaštitnoj zgradi, ali i izvan', kaže Medaković.

I dok Japan čeka puno posla oko sanacije štete, Hrvatska, kažu naši stručnjaci, neće trebati poduzimati nikakve mjere zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene