Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški sud potvrdio nadležnost za Oluju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Haškog suda u ponedjeljak je odbacilo u cijelosti pokušaj obrane u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da ospori nadležnost Haškog suda za progon zločina počinjen prije, tijekom i nakon operacije "Oluja".

Vijeće je u odluci, koju je potpisao nizozemski sudac Alphons Orie, utvrdilo da se dio pitanja koja je pokrenula obrana tiče utvrđivanja činjenica, a ne nadležnosti Suda i stoga se mogu riješiti tek na suđenju - u dokaznom dijelu postupka, poput utvrđivanja trenutka prestanka neprijateljstava ili karaktera oružanog sukoba (unutarnjeg ili međunarodnog).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mediji objavili imena navodnih novih haških optuženika Slika nije dostupna Sedam novih imena u aneksu haške optužnice

Vijeće je utvrdilo i da su branitelji pogrešno protumačili pravo koje se primjenjuje pred Haškim sudom, a ocijenilo je i da neke pravne teorije koje je ponudila obrana nemaju nikakva utemeljenja u postojećoj praksi Haškog suda.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene u vrijeme operacije "Oluje". 

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala za zločine nad srpskim stanovništvom izvršene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i rujna 1995. godine, počinjene etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene