Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški sud ponovno odbacio hrvatsko 'prijateljstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) odbilo je u srijedu zahtjev Hrvatske da joj se na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, optuženima za ratne zločine u akciji Oluja, dodijeli status "prijatelja suda", prenose novinske agencije.

Hrvatska je ICTY-ju u rujnu podnijela zahtjev da joj se u procesu protiv hrvatskih generala, te u predmetu "Prlić i drugi", odobri status "amicus curiae" smatrajući da će podnescima koje bi sastavili pravni eksperti i povjesničari - prijatelji suda - osporiti neprihvatljive kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica u tim predmetima, prenosi Večernji list. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske!

ICTY je prošlog tjedna odbacio taj zahtjev Hrvatske za predmet "Prlić i drugi".

Suci su u srijedu odbili hrvatski zahtjev za suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku, obrazloživši da se status "amicusa curiae" općenito dodjeljuje kako bi se sudu pomoglo da rasvijetli pravna pitanja, dok Hrvatska, tvrde, "želi utjecati" na predmete koji se "tiču isključivo pitanja u svezi s činjenicama", prenosi agencija AFP. 

Vijeće u svojoj odluci ističe da se hrvatski zahtjev odnosi uglavnom na utvrđivanje činjenica te podsjeća da, prema haškim pravilima, iznošenje činjenica pripada nadležnosti strana u postupku, a ne "prijatelja suda". 

Uz to, vijeće ocjenjuje da većina činjenica kojima se Hrvatska željela baviti premašuje okvire optužnice te stoga njihovo razmatranje ne bi bilo od pomoći sudskom vijeću u ovom predmetu.

U odluci se navodi da "ukoliko hrvatska Vlada ima bilo kakve informacije bitne za taj proces, može ih dostaviti bilo kojoj strani u postupku". Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995. godine "u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata", a političko i vojno vodstvo bosanskih Hrvata optuženo je u predmetu "Prlić i drugi" za zločine počinjene tijekom rata u BiH, također u okviru takvog poduhvata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene