Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Il Piccolo

Hasanbegović u intervjuu za Il Piccolo: Nemam namjeru dati ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije me imenovao niti jedan strani veleposlanik i odgovoran sam samo parlamentu i hrvatskome narodu, poručio je Hasanbegović.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u intervjuu za talijanski list Il Piccolo izjavio je kako su optužbe da je revizionist "difamacijska kampanja" koja nije temeljena na činjenicama, te istaknuo kako nema namjeru dati ostavku na ministarsko mjesto.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

"To je difamacijska kampanja koja nije utemeljena niti na jednoj činjenici. Već sam bio pojasnio kako je Nezavisna država Hrvatska bila najveći moralni neuspjeh ove zemlje. Osudio sam i njen režim i njezine zločine", izjavio je Hasanbegović odgovarajući na novinarsko pitanje kako to da ga se, od kad je imenovan, optužuje da je revizionist i filoustaša.

Ministar je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je ove godine židovska zajednica prvi puta bojkotirala službenu komemoraciju u Jasenovcu, napomenuvši kako je to stvar vođa židovske zajednice, "koji su donijeli političke odluke", jer "vlada je htjela komemoraciju bez političkih govora, a nekima to ne odgovara".

Ustvrdio je kako je, što se tiče pitanja broja žrtava u tom koncentracijskom logoru, "bilo manipulacija brojkom žrtava logora, koja je bila više puta uvećana". "O tome se nije moglo govoriti u vrijeme Jugoslavije, ali sada se moramo suočiti s tom temom", kazao je Hasanbegović.

Na novinarsko pitanje bi li bio spreman za dobrobit zemlje odstupiti s ministarske pozicije nakon što je jedan europski diplomat u Zagrebu kazao da će "biti teško surađivati s Ministarstvom kulture", dok je on na tom položaju, ministar je odgovorio: "Nemam nikakvu namjeru dati ostavku. Nije me imenovao niti jedan strani veleposlanik i odgovoran sam samo parlamentu i hrvatskome narodu. Štoviše, nekoliko veleposlanika mi je izrazilo solidarnost i već sam potpisao bilateralne sporazume s Kosovom, Mađarskom, Albanijom, Kinom, a uskoro ću i s Češkom".

Ministar je potvrdio da je gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu kazao da je njegovo ministarstvo spremno financirati one projekte programa "Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020." koje ćemo "ostaviti gradu u nasljeđe, ali ne događanja koja će se završiti u 2020.", ustvrdivši kako "iskustva 'europskih prijestolnica kulture' nužno ne pokazuju da gradovi koji dobiju više sredstava od svoje vlade ostvare i veći uspjeh". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene