Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko jamči jamstva?

HANFA istražuje: IGH i Tehnika pod povećalom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice Tehnike i IGH, dijela konzorcija, koji nastoji održati takozvani 'posao stoljeća u Crnoj Gori, nalaze se ipak pod povećalom HANFA-e.

Iako je 9. veljače stigla obavijest, kako je hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom, dostavio potrebna jamstva crnogorskoj vladi, za početak gradnje autoceste Bar-Boljane, čini se i dan danas, kako su ta jamstva sve, samo ne doslovce zajamčena. Naime, podsjetimo kako je još jučer crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio da će Crnoj Gori biti zadovoljstvo nastaviti posao s Konzorcijem, 'ako Konzorcij narednih dana osigura uvjete za potpisivanje ugovora'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska ostala kratkih rukava Savjet odbio jamstva: Propao posao stoljeća Slika nije dostupna Dostavili jamstva Konstruktor i IGH sačuvali posao stoljeća u Crnoj Gori!

>> Crna Gora razgovara i s grčko-izraelskom tvrtkom

Tvrdnjama IGH-a, koji je Zagrebačku burzu navedenog datuma obavijestio o dostavljenim jamstvima, ne ide u prilog niti činjenica da crnogorska vlada, kako je Đukanović jučer potvrdio, u međuvremenu ne gubi vrijeme, već pregovara i s grčko-izraelskom kompanijom Actor-HCH. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je jučer bila u posjetu Podgorici, izjavila je kako Hrvatska želi taj posao. 'S obzirom da Konzorcij nije državna tvrtka, vlada im ne može dati jamstva, ali može inicirati da ih dobiju od međunarodnih financijskih institucija', rekla je. Iz tih izjava može se naslutiti kako jamstva o kojima se govori, baš i ne zvuče 100 posto sigurna pa reakcija HANFA-e niti ne treba čuditi.

Moguće i zakonske posljedice

'Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, utvrđuje sve relevantne činjenice vezane uz objavu informacija koje mogu utjecati na trgovinu vrijednosnim papirima, te će ukoliko po završenom procesu utvrđivanja činjenica i provedene analize uoči bilo kakve nepravilnosti, postupiti sukladno relevantnim zakonskim odredbama', odgovorila nam je HANFA putem priopćenja. Naime, dionice IGH su, na Zagrebačkoj burzi nakon objave o datim jamstvima, skočile na vrijednosti, odnosno, ta je informacija utjecala na njihov rast pa je HANFA odlučila to i istražiti.

Niti predsjednik Komisije za provođenje natječajnog postupka i pregovaranje, Zoran Radonjić, nije potvrdio kvalitetu datih jamstava hrvatskog Konzorcija. 'za provođenje natječajnog postupka i pregovaranje. U skladu s rokom koji im je odobrila Vlada Crne Gore, hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom iz Splita, dostavio je obaveznu dokumentaciju. Do kraja roka koji je Vlada dala, znači do 28. veljače, nadležna tijela zajedno s konzultantom, predočit će Savjetu za autoceste i Vladi Crne Gore rezultat analize i izjasniti se o tome', rekao je Radonjić još 11. veljače, samo dva dana nakon što su svi mediji izvijestili kako je posao u Crnoj Gori spašen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene