Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje Zakona o radu

HAKOM i predsjednik njegova Vijeća nepravomoćno prekršajno kažnjeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HAKOM i Dražen Lučić, predsjednik njegova Vijeća nepravomoćno su prekršajno kažnjeni.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao pravna osoba i predsjednik njezina Vijeća Dražen Lučić nepravomoćnom su presudom Prekršajnog suda u Zagrebu kažnjeni novčanom kaznom od 31.000 kuna kao poslodavac i 4000 kuna kao odgovorna osoba, jer su koristili i dostavljali trećim osobama osobne podatke radnika protivno odredbama Zakona o radu, priopćio je u utorak Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Pročitajte i ovo Vlada protiv telekoma - 4 NOVI UDAR NA GRAĐANE Telekomi najavili povećanje cijena, politika protiv: "Bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti u odnosu na najave iz Vlade" Slika nije dostupna Podnošenje prigovora Poštom ste poslali pošiljku i ona je izgubljena ili uništena? Imate pravo na naknadu štete, pročitajte što morate učiniti

Optužni prijedlog Prekršajnom sudu podnijelo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Toj presudi prethodilo je rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, kojim je utvrđeno da je HAKOM osobne podatke o zdravlju svoje zaposlenice i njezina djeteta obrađivao bez zakonite svrhe i pravnog temelja, odnosno protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, tako da je te podatke iznio u medijima te ih tako učinio dostupnim u javnosti.

HAKOM, odnosno njegov ravnatelj Mario Weber i predsjednik Vijeća HAKOM-a Lučić nepravomoćnom su presudom Prekršajnog suda u Zagrebu 2015. godine proglašeni krivim "što su kao pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi pokušali ostvariti i ostvarili zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata", te im je izrečena kazna od 33.000 kuna kao pravnoj i 4200 kuna kao odgovornim osobama, kaže se u priopćenju.

Iako su te presude još uvijek nepravomoćne i HAKOM ih osporava u žalbenom postupku, postavlja se pitanje mogu li takve osobe i dalje uživati povjerenje Hrvatskog sabora i Vlade, odnosno zašto Sabor u njihovu slučaju ne raspravlja o povjerenju predsjedniku Vijeća i ravnatelju HAKOM-a, kao osobi koju imenuje Vijeće HAKOM-a, pita sindikat.

Što se još treba dogoditi da se u Saboru netko zapita trebaju li ovakvi ljudi biti na čelu HAKOM-a, osim ako im kršenje prava radnika i njihovog prava na sindikalno organiziranje nije referenca za ostanak na funkciji, stoji u priopćenju sindikata.

IZ HAKOM-a su poručili kako ne komentiraju nepravomoćne presude, a nisu željeli komentirati niti tvrdnje sindikata da bi Sabor i Vlada trebali raspraviti pitanje povjerenja ravnatelju i predsjedniku Vijeća HAKOM-a. (Hina/N.C.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene