Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HAK objavio ZABRINJAVAJUĆE podatke: Držite li se vi pravila?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po podacima MUP-a, treći statistički najčešći uzrok nesreća u Hrvatskoj je nepoštivanje 'pravila dviju sekunda'.

Hrvatski autoklub objavio je podatke svojih istraživanja po kojima oko 65 posto vozača ne poštuje 'pravilo dviju sekunda' o potrebnom razmaku između vozila, što je, po podacima MUP-a, treći statistički najčešći uzrok nesreća u Hrvatskoj.

U obavijesti za medije HAK navodi da je mjerenje na dva mjesta u Zagrebu pokazalo da tzv. pravilo dviju sekunda od 318 vozača nije poštovalo njih 204, te od 372 vozača njih 246.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometne gužve Kamioni u koloni čekaju pred ulazom u Sloveniju Kolona vozila na A1 Nesreće i radovi Na autocesti kod Kutine izgorio auto: Ogromne gužve na autocesti A1 prema moru

VELIKI TEST dječjih autosjedalica: Četiri pale zbog loše sigurnosti

Ta terenska provjera govori kako naši vozači često ne shvaćaju koliko je razmak između vozila važan u cestovnom prometu, a mnogi su požalili što se nisu pridržavali pravila, poručuje HAK.

Posljedice su lakše prometne nesreće u kojima nema teže ozlijeđenih, ali je zato materijalna šteta velika, no ima i nesreća s teškim posljedicama za zdravlje sudionika, kaže se u priopćenju.

U HAK-u ističu kako vožnja na udaljenosti deset metara od drugog vozila pri brzini od 80 kilometara na sat u nas vjerojatno neće rezultirati kaznom, ali vozači sebe i druge izlažu opasnosti jer vozilo ispred može naglo zakočiti, a oni će možda baš u tom trenutku posegnuti za funkcijskom tipkom u automobilu i skrenuti pogled s ceste.

HAK savjetuje vozačima da sami isprobaju tzv. pravilo dviju sekunda, te da na suhoj cesti broje do dva i pozicioniraju svoj automobil u odnosu prema onome ispred njih u koloni.

'Najbolje je tu metodu primijeniti kada vozilo ispred vas prolazi uz neki znak ili neki dio na cesti gdje ćete moći mjeriti poziciju svojeg automobila', kažu iz HAK-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene