Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HAK provodi nadzor u auto-školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HAK je danas objavio prve službene rezultate prolaznosti kandidata na vozačkim ispitima po auto-školama, koji pokazuju neujednačenost među autoškolama, ali i pojedinim gradovima. Stoga će HAK od idućeg tjedna početi s nenajavljenim nadzorima u autoškolama kako bi im pružili stručnu pomoć u poboljšanju kvalitete rada.

Podaci o prolaznosti kandidata na vozačkim ispitima po auto-školama prvi su put objavljeni u Hrvatskoj, a odnose se na 2005. i prvu polovicu 2006. godine, rekao je rukovoditelj Sektora za vozače HAK-a Sinan Alispahić, predstavljajući ih na konferenciji za novinare. Cjelokupni podatci javnosti su dostupni na internet stranici HAK-a - http://www.hak.hr  

Pročitajte i ovo Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Izvješće HAK-a Sanacija prometne nesreće obustavila promet: U dijelu zemlje zbog utrke biciklista zabrana vozila Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Alispahić je rekao da su uočene određene razlike po pojedinim regionalnim ispitnim centrima za predmet prometnih propisa i sigurnosnih pravila te upravljanja vozilom. Istaknuo je da rezultati i razlike mogu biti uvjetovani nizom čimbenika, od individualnih sposobnosti kandidata, njihovog predznanja, socio-ekonomskih čimbenika, pa do kvalitete i kompetencije podučavatelja, načina provedbe vozačkog ispita, a važna je i cestovna infrastruktura i sve ostalo što može utjecati na složenost prometno-tehničkih uvjeta tijekom osposobljavanja i polaganja vozačkog ispita.

Tako je primjerice, u predmetu prometnih propisa i sigurnosnih pravila u regionalnom ispitnom centru Zagreb u 2005. iznosila 57,28 posto, u Osijeku 55,29 posto, dok je u ispitnom centru Rijeke iznosila 49,.06 posto, a u Splitu 43,93 posto, rekao je Alispahić.

Rekao je da ti rezultati pokazuju da je prolaznost na prvom pristupu ispitu veća u Zagrebu, nego, primjerice u ispitnom centru Splita.

Kod vožnje je situacija malo drugačija, tako da je najveća prolaznost u ispitnom centru Rijeka 58,59 posto, zatim u Splitu 57,01 posto, u ispitnom centru Osijek je 55,43 posto, dok je u Zagrebu 53,40 posto. 

Alispahić je rekao da je i taj praktični dio ispita uvjetovan nizom već navedenih čimbenika, pa je tako puno teže vožnju položiti u Zagrebu, nego u nekom manjem mjestu.

U Hrvatskoj postoji 421 autoškola i 23 ispitna centra. U 2005. bilo je 55.000 kandidata za polaganje vozačkog ispita, a od toga 82 posto u "B" kategoriji.

U HAK-u su najavili da će cjelovite rezultate, koji će uključivati i podatke o prolaznosti kandidata po kategorijama vozila, posebice za "B" kategoriju, prolaznost o broju pristupa ispitu, broju polaganja po kandidatu, po predavaču i po instruktoru vožnje te podatke za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2006. objaviti do kraja svibnja.

Rečeno je da su sve hrvatske udruge autoškola tražile javno
objavljivanje rezultata prolaznosti na vozačkom ispitu za pojedini nastavni predmet te je gotovo njih preko 95 posto, na savjetovanjima potpisalo suglasnost za objavu rezultata prolaznosti na vozačkom ispitu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene