Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skladištar pa predsjednik

Goran Hadžić: Munjeviti put ratnog zločinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Mladićevog uhićenja na popisu Haškoga suda još je samo jedan ozloglašeni bjegunac - vođa hrvatskih Srba Goran Hadžić. 15 godina nakon rata ruci pravde u Haagu i dalje bježi vođa pobunjenih Srba u Podunavlju.

Od skladištara do osobe koju tužiteljstvo tereti za udruživanje u zločinački pothvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, a s ciljem protjerivanja nesrspkog stanovništva u Hrvatskoj. Među ostalim, tereti ga se za ubojstva 264 zarobljenika na Ovčari, istrebljenje ili ubojstva više stotina civila u istočnoj Slavoniji, ubojstvo 21 zatočenika u Lovasu, a tu je i niz drugih optužbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Ratku Mladiću 'ZABORAVNI' DODIK 'Nikada nisam čuo priče o etničkom čišćenju ili progonu' Slika nije dostupna Više od 8000 žrtava I 19 godina nakon krvavog pokolja on se svima smije u lice

Od predsjednika Mjesne zajednice Pačetin do predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine - munjevit je put kojim je u samo nekoliko mjeseci napredovao Goran Hadžić.

VUPIK-ov skladištar tako postaje vođa hrvatskih Srba. Haaški sud izravno ga tereti za zločin na Ovčari. Njegovo uhićenje priželjkuju obitelji žrtava. 'Ako su pratili Mladića, onda vjerojatno prate i njega i samo se čeka dan kad će ga uhititi', kazala je Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke.

Da se Hadžić skriva negdje u Srbiji, uvjeren je i Ivica Vrkić. On je upravo s Goranom Hadžićem za vrijeme mirne reintegracije morao sjesti za pregovarački stol. 'Ja sam vidio da to nije visokokapacitiran čovjek. Ali sam bio uvjeren da je imao jake političke mentore - Miloševića, te mafijaške - Arkana' kazao je Vrkić, nekadašnji Vladin predstojnik za mirnu reintegraciju.

Hadžić je optužen za ubojstva, zatvaranje, mučenje i progon na tisuće hrvatskih civila. Što bi njegovo uhićenje značilo za Srbe u Hrvatskoj, nismo uspjeli doznati jer vođa hrvatskih Srba Vojislav Stanimirović danas na temu Goran Hadžić s nama nije želio razgovarati.

No, za razliku od Stanimirovića, pričljivi su bili mještani Pačetina, rodnoga sela Gorana Hadžića. 'Što se Gorana tiče, mislim da je on tu najmanje kriv. Sigurno najmanje. Sve su mu drugi naređivali, tako je i došao na tu funkciju, kad je dospio da bude predsjetnik te naše Krajine', kazao je mještanin Petar Musić. 'On je samo Goran Hadžić iz Pačetina, a što je on radio... Ako je kriv neka odgovara', dodao je Miroslav Sretić.

Od Pačetina do Haaga dug je put za sve one koji su nekoga izgubili. 'Njemu ne bi bilo ni 100 godina kazne dovoljno za sve ono što je učinio', smatra Manda Patko, inače supruga nestalog branitelja.

Predsjednik mjesne zajednice, a potom i predsjednik samoproglašene Republike svoju bi karijeru mogao završiti u Haagu, bude li međunarodna zajednica dovoljno uporna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene