Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzorne kamere

HAC uvodi nadzorne kamere zbog krađe novca pri naplati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske su autoceste u naplatne kućice odlučile postaviti nadzorne kamere kako bi kontrolirale svoje zaposlenike i spriječile krađu novca pri naplati cestarine.

Na snimkama tih kamera, kako piše Večernji list, ne vidi se lice blagajnika kojeg se snima niti se bilježi zvuk, nego samo njegov radni prostor i proces naplate cestarine. Vide se tek blagajnikove ruke, računalo, tastatura i prozor kroz koji naplaćuje cestarinu. U HAC-u sumnjaju da neki od zaposlenih u naplatnim kućicama na različite načine potkradaju novac od cestarina. Uočili su da pojedini blagajnici imaju i do deset puta više tzv. prekucavanja, tj. da storniraju račune, primjerice za kamione. Potom u računalo upisuju da je kroz naplatu zapravo prošao osobni automobil, a razliku u cijeni cestarine (koja je za kamione skuplja) stavljaju sebi u džep. 'Kad vozilo prolazi kroz naplatu, poseban uređaj prije rampe dodjeljuje mu kategorizaciju koja se ispisuje na odčitaču. Međutim, kategoriju mora potvrditi i blagajnik koji je poslije može poništiti s izlikom da je pogriješio pri utipkavanju', objasnio je Večernjakov izvor.

Pročitajte i ovo Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi Slika nije dostupna Tijekom ljeta iste cijene Dobre vijesti za vozače! I ove godine bez sezonskog povećanja cestarina na autocestama HAC-a

'Otimaju se da rade na najprometnijim postajama'

Jasno da radnici katkad doista omaškom stisnu krivu tipku, no indikativno je, kaže, da se nekima to događa mnogo češće nego ostalima. U HAC-u su napravili i analizu naplatnih kućica na kojima ima najviše storniranih računa, odnosno prekategorizacija vozila te je jedan od prijedloga bio da se zaposleni s tih naplatnih postaja prebace na one manje frekventne. Izvor Večernjeg ističe kako je zanimljivo da se zaposleni na naplatnim postajama 'otimaju' da rade baš na onima na kojima je najveći promet. Jednaku plaću, koja s dodacima za noćni, smjenski rad i rad blagdanima iznosi 7.000 kuna zaradili bi, dodaje, i na onima na kojima je promet znatno manji, piše Večernji list.

Ne mogu procijeniti štetu

Novac se potkrada, piše dalje Večernji, i tako što blagajnici u kompjutor utipkaju da je prošlo vozilo SFOR-a ili policije, odnosno ona koja su oslobođena plaćanja cestarine pa si naplaćenu svotu spreme u džep. U HAC-u, kako se navodi, ne mogu procijeniti koliko je novca na taj način ukradeno, ali barataju brojkom od sto eura koju blagajnik na prometnoj postaji može uzeti u jednom danu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene